Türkiye ile KKTC arasında "Petrol Ürünleri Ticareti ve Mobil Elektrik Santralleri Tesisi İmza Töreni", Ankara'da Bakanlık binasında Dönmez ve KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı'nın katılımıyla düzenlendi. Törende konuşma gerçekleştiren Dönmez, “Türkiye’nin bölgede arama ve üretim yapma konusunda ruhsatları bulunuyor. Türkiye Petrolleri 3 sondaj yaptı. İki ve üç boyutlu sismik araştırmalar gerçekleştirdi. Keşifle sonuçlanan bir çalışma olmadı ama bu işler sabır istiyor” dedi. 

“KKTC’NİN ENERJİ GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “KKTC'nin enerjide arz güvenliğini Türkiye'nin kendi arz güvenliğinden farklı görmüyoruz. Buradaki temel yaklaşım, adada yaşayan Türklerin güneyde yaşayan Rum kökenli insanlardan farklı haklara sahip olmadığı yönündedir. İki bölgede yaşayan kişiler eşit haklara sahiptir. Adanın doğal kaynaklarından güney nasıl yararlanıyorsa kuzeyin de aynı şekilde yararlanması temel prensibidir." değerlendirmesinde bulundu.

“İMZALANAN PROTOKOLLE ENERJİDEKİ ÖNEMLİ PROBLEM ORTADAN KALKACAK”

Törende konuşma gerçekleştiren KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “İmzalanan bu protokol ile KKTC’nin enerji alanında yaşana ciddi bir problemin ortadan kaldıracak. Anlaşma, yüksek elektrik fiyatlarının aşağı inmesine vesile olacak. KKTC’nin enerjiyi en iyi şartlarda kullanan, ucuz ve temiz enerji sağlayan bir ülke olması, ülke ekonomisinin de güçlü olması gerekiyor” dedi ve Cenevre'de süren görüşmelere değinerek, kendi ayakları üstünde duran KKTC'nin en büyük idealleri olduğunu ifade etti. (AA)