Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Türkiye'de yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Dönmez, “EBRD, 2019 yılından beri başta özel sektör olmak üzere 13 milyar avroyu aşkın yatırıma destek sağladı. Bu rakamın 6 milyar avrodan fazlası ise enerji ve çevre projeleri için kullanıldı” dedi. 

“EBRD YEŞİL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA TÜRKİYE’YE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ve heyeti ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Dönmez, “Türkiye, EBRD'nin en geniş faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Yeşil enerji, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konularında Türkiye’ye büyük önem veriyor. 2017 yılında Milli Enerji ve Maden Politikamızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Hedeflerimiz üç sac ayağını oluşturuyor. Belirlediğimiz üç hedef arasında; yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki payın artırılması, enerji arz güvenliğinin güçlenmesi, öngörülebilir piyasa koşullarının temin edilmesi yer alıyor. Belirlediğimiz hedefler EBRD'nin operasyonları büyük oranda örtüşüyor." dedi.

“EBRD’DEN 4.300 MW’LIK YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEĞİ” 

Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “EBRD toplam 4.300 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçmesine katkı sağladı. Hidrojen, karbon yakalama ve temiz yanma, enerji depolama ve dijital altyapıların geliştirilmesi gibi konularda EBRD'nin finansman desteği konusundaki çalışmalarını önemli görüyoruz. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı EBRD ile iş birliği içerisinde hazırlandı. Bu kapsamda 55 eylem planlandı ve yürütüldü. AB Yeşil Mutabakatı ile uyum içerisinde geliştireceğimiz yeni AB katkılı mali iş birliği programlarıyla ülkemiz enerji sektöründeki EBRD finansmanının artarak devam etmesini arzu ediyoruz.” dedi. (AA)