Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz 2021 seneninın genel bir değerlendirmesini yaparak 2022 yılı amaçlarını ve projelerini anlattı. Cengiz, “Gelecek dönemde madencilik alanında kazandığımız deneyimlerimizi ülke dışına taşımaya devam etmeyi planlamaktayız. Yenilenebilir enerji alanındaki yatırım imkanlarını da aynı şekilde gösteriyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda yeni teknolojileri kullanarak en verimli üretimi sağlamayı planlamaktayız” dedi.

“YENİ YATIRIMLARIMIZI HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ BİR YIL OLDU”

Cengiz, “2021 yılı yeni yatırımlarımızı hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Aynı zamanda Türkiye’de 40 senedir edindiğimiz deneyimlerimizi ülke dışına taşıdık. Cengiz, senenin son çeyreğinde Bingöl'de Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük hibrit enerji santralinin açılışını yaptık. Toplam kurulu gücü 580 MW olan santralde 450 bin hanenin senelik tüketimini karşılayabilecek elektrik üretiliyor. Yine son çeyrekte Eti Bakır Samsun İşletmesi'ndeki bakır üretimine entegre şekilde faaliyet gösterecek bir gübre tesisi yatırımına başladık. 1,5 milyar lira yatırım yapmış olduğumuz bu önemli tesiste senede 250 bin ton diamonyum fosfat (DAP) gübresi üreteceğiz. Bu tesis, cari açığın azaltılmasına her sene 100 milyon katkıda bulunacak." ifadelerini kullandı.

RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR

“YURT DIŞI SANTRALLERİMİZ 2022 YILINDA TAMAMLANACAK”

"Azerbaycan'da üç bölgede bakır ve altın madeni arama faaliyetlerine başladık. Kırgızistan'daki yatırımımız Tereksay Altın Madeni, üretime başlamak üzere. Ayrıca Özbekistan'da toplam kurulu gücü 460 MW olacak iki doğalgaz çevrim santralimizin kurulumları sürüyor. Santraller 2022'de tamamlanacak. Dolayısıyla hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. Ekonomiye ilişkin yaşanan tüm yenilikleri biz de yakından takip etmekteyiz. Burada yalnızca faiz ortamını değil, ekonominin bütününü göz önünde bulundurarak yatırımlarımızı devam ettiriyoruz.

“HEDEFİMİZDE YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALLERİ VAR”

Cengiz, yenilenebilir enerji santrallerinin önemine vurgu yaptı ve yatırım planlarını şu sözlerle anlattı: “Cengiz Holding olarak enerji alanında elektrik üretimi, satış, dağıtım ve doğalgaz dağıtımı faaliyetlerini yürütüyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu yıl rüzgar enerji santralleri (RES) yatırımına başladık. Rüzgar enerji santrallerimiz Kocaeli, Sinop ve Çankırı’da yer alıyor. Üç etapta tamamlanacak olan projemiz toplam 28 türbinden oluşacak. Şimdiden üç türbin elektrik üretmeye başladı. 2022 yılı sonunda projenin tam kapasiteyle çalışmasını amaçlıyoruz. Bingöl'deki HES ve GES'ten oluşan hibrit enerji santralimize RES'i de eklemek gibi bir planımız var. Eğer burda planladığımız gibi ilerleyebilirsek yeni senede bu projeyi de devreye alabiliriz." dedi. (AA)