Binalarda enerji verimliliği; yalıtım, beyaz eşya tercihi, su kullanımı, alternatif enerji ve otomasyon yöntemleriyle sağlanıyor. 

YALITIM İLE ISI TRANSFERİ MİNUMUM SEVİYEYE İNDİRİLEBİLİR

Isı yalıtımı; farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlerdir.
İnsanlar konforlu bir yaşam sürebilmek için 20-22°C sıcaklıktaki ortamlara ihtiyaç duyar. Isı transferi durdurulamaz fakat yalıtım ile minimum seviyeye indirilebilir. Yalıtımsız bir bina ile doğru yalıtım yapılmış bir binada %50 enerji tasarrufu potansiyeli ortaya çıkabilir.

Yalıtım olsa bile ısı köprüleri ile enerji kaybı oluşabilir. Yapıda, malzeme veya konstrüksiyon kaynaklı ısı geçişinin, yapının diğer bölümlerine kıyasla yoğun olduğu bölgelere ısı köprüsü denmektedir. Bu bölümler ısı yalıtımı açısından zayıf noktalardır. Isı köprülerinin oluşması, artan enerji maliyetlerine, buharın yoğuşmasıyla küf riskine, binada çatlaklara, tozun ve kirin birikmesine neden olur. Bir binada ne kadar az ısı köprüsü varsa, binanın enerji verimliliği de o kadar yüksek olur.

Pencereler de binalarda ısı kayıplarına sebep olan bir diğer unsurdur.  Pencereler dış cephe doğramaları ve boyutlarına göre yüzde 20-30 ısı kayıplarına sebep olmaktadır. Bu kaybı önlemek amacıyla pencerelerde çift cam/üç cam kullanımı yapılabilir. Bunun yanında doğramalarda da (alüminyum, pvc, vb…) ısı yalıtımları uygulanabilir.

BİNAYI DIŞ ETKİLERDEN KORUYOR

Duvar yalıtımı; içten yalıtım, duvar arası yalıtım, dıştan yalıtım (mantolama) olarak üç farklı şekilde uygulanabiliyor.

En çok tercih edilen yalıtım şekli, mantolamadır. Binayı dışardan sararak ısı köprülerini azaltır. Aynı zamanda içten yalıtımda olduğu gibi iç mekanda alan kaybı oluşturmaz. Yapının betonarme elemanlarını dış etkilerden korur ve eski yapılarda kullanımı daha basittir.

Duvar arası yalıtım ise ekonomik olması ve dış cephe mimarisini etkilememesi sebebiyle tercih edilir. Genelde sanayi yapılarında kullanılır.

İçten yalıtım; kısa süreli ısıtılan yapılarda avantajlı bir uygulama sunar. Bu uygulamada kolon, kiriş, hatıl, lento, vb. ısı köprülerine karşı mutlaka yalıtılmalıdır. Aksi durumda yüzde 15-20’lık kayıp oluşur. Isı köprüsünden tavan ve döşemeye mutlaka en az 50 cm dönülmelidir. Yoğuşma tahkiki yapılıp gerekli durumlarda buhar kesici kullanılmalıdır.

https://www.vat.com.tr/tr/

KLİMA BAKIMLARI ZAMANINDA YAPILMALI

Klimalar kullanılacak alana göre seçilmeli ve bakımları mutlaka zamanında yaptırılmalıdır. Klimalarda mümkünse aç/kapa yapılmamalı, soğutma için çok düşük dereceler, ısıtma içinse çok yüksek dereceler kullanılmamalıdır. Özellikle AVM’lerde klimalar/klima santralleri için ısı geri kazanım sistemleri yapılmalıdır. Evlerde de hız sürücülü klimalar kullanılması tüketimde ciddi tasarruf sağlar

BİNALARDA ALTERNATİF ENERJİLER/ISI POMPALARI

Isı pompaları binalarda kullanılan alternatif enerjilerden biridir. Isı Pompaları dışarıdan aldığı enerjiye göre hava kaynaklı, su kaynaklı ve toprak kaynaklı olarak üçe ayrılmaktadır. Hava Kaynaklı Isı Pompalarında ısı kaynağı olarak dış hava kullanılmaktadır. Dış hava koşullarının yıl içinde mevsimler, aylar, hatta saatler boyunca değişmesi nedeniyle verimlilik çok değişkendir.

Toprağın ulaşılabilir derinliğinde sürekli akışı olan yeraltı su kaynağı bulunması veya yakınlarda deniz, göl gibi su kaynağı olması durumunda bu kaynaktaki su ısı kaynağı olarak kullanılabilir. + 8°C ile + 12°C sıcaklıkları arasındaki su optimal bir işletmeye imkan tanır.

Toprak kaynaklı ısı pompası; toprak ısıtma sezonunda dış havadan daha yüksek sıcaklıkta, soğutma sezonunda ise havadan daha düşük sıcaklıkta kalarak tüm yıl boyunca yaklaşık olarak sabit sıcaklıkta kalır ve dolayısıyla daha kararlı bir enerji kaynağıdır. Yatay ve Dikey olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

Güneş enerjisi ise konutlarda ısıtma soğutma sistemlerinde ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılmaktadır. Bu sayede duşlarda kullanılan su ısıtması, ev ısıtması ve PV tip uygulamalar ile elektrik üretimi mümkündür. Yeni yönetmelikle evlerde 10 kW’a kadar elektrik üretimi vergilendirmeden muaf tutulmuştur.

OTOMASYON İLE VERİMLİLİK

Oda kontrolü otomasyonu sayesinde sıcaklığı ayarlama ile %30’a varan tasarruflar sağlanabilir. Aydınlatma sistemlerinde zamana ve günışığına bağlı kontrolle %45’e kadar enerji tasarrufu sağlanabilir.
Perde ve panjur uygulamaları ile zaman ve günışığına göre  ısıtma ve soğutmada  %30’a varan tasarruflar sağlanabilir.
İsteğe bağlı kontrol edilen HVAC sistemlerinde %70’e varan enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIRICI ÇÖZÜMLER

Endüstriyel tesisler ve ticari binalarda 360 derece enerji verimliliği artırıcı çözümler sunan VAT Enerji ile tanışarak siz de verimliliğiniz artırabilirsiniz.  Enerjinizi izleyip , yönetebilir ve enerji verimliliği uygulamaları tüketiminizi azaltabilirsiniz.

www.vat.com.tr/tr