SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİYE YATIRIM SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİYE YATIRIM

YEVDES takım lideri olan Zoran Morvaj'dan edinilen bilgiye göre, proje kapsamında 10 üniversiteden 12 farklı araştırma grubu, yeni nesil güneş hücrelerinden faz değiştiren malzemelere, akıllı kampüsler için akıllı enerji yönetim sistemlerinden evsel atıkların ısıl kullanımına kadar pek çok farklı konuda projeleri için uzman desteğinden yararlandı.

Toplamda 6 araştırma grubu ise yurt dışı çalışma ziyaretlerine katıldı. Proje kapsamında ayrıca 141 belediye ve 62 üniversiteden toplam 799 kişiye ise yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında eğitim sunuldu.

Proje bitiminde ulaşılan çıktıların sürdürülebilir bir yaklaşımla gerçekleştirileceği belirtilirken, YEVDES 4,5 milyon avro bir bütçe kapsamında 36 ay süre ile uygulandı.

Proje kapsamında 160 proje için hazırlanan raporlarda önerilen tedbirlerin hayata geçirilmesinin yatırım maliyeti yaklaşık 103 milyon avro olacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık sağlanacak enerji tasarrufu yıllık 547 bin megavatsaat, ekonomik tasarruf 21,6 milyon avro, karbondioksit emisyon azaltımı senelik 227 bin ton şeklinde olacak.

AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, YEVDES Projesi ile enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında üniversite ve belediyelerin kapasitesinin geliştirildiğini ve gelecekteki projeler için önemli bir altyapı oluşturulduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli de belediyeler ve üniversitelerdeki enerji tasarruf potansiyelini hayata geçirmek için enerji performans sözleşmelerinin önemli bir fırsat sunduğunu anımsattı.

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Laurent Guirkinger ise bugüne kadar Türkiye'nin enerji sektörüne 120 milyon avroluk destek sunan AB'nin yenilikçi finansal araçlar aracılığıyla Türkiye'nin enerji sektörünün karbondan arındırılmasını desteklemeyi sürdüreceğini söyledi. (AA)