Otomotiv ve soğutma ürünleri endüstrilerinde önem taşıyan boru sistemlerinde dünyanın en tanınmış 5 üretici markasından biri olan BANTBORU, enerji maliyetlerini düşürmek ve kendi enerjisini üretmek amacıyla önemli bir yatırıma imza attı. 2021 yılı içerisinde enerji alanında toplam 2 milyon avro değerinde yatırım gerçekleştirdiklerini belirten BANTBORU CEO’su Sinan Gider, “2021 yılı sonunda devreye almış olduğumuz Güneş Enerjisi Sistemi sayesinde 2021 yılı Kasım ayından bu yana toplam 858.590 kwh elektrik üretimiyle tüketimimizin yüzde 13’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamış olduk. Hedefimiz bu rakamı yüzde 30 seviyesine çıkarmak” dedi. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve verimliliğinizi nasıl artırdığınızı anlatır mısınız?

2021 yılı içerisinde toplamda 2 milyon Avro düzeyinde hem yenilenebilir enerji konusunda hem de enerji verimliliğini ve kapasitemizi arttırma konularında yatırımlarımız oldu. Tüm üretim tesislerimizde toplam 15 bin metrekare çatı alanı üzerinde yer alan güneş enerjisi sistemlerimizi devreye aldık.  Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda üretim kapasitemizi arttırmak amacı ile minimum enerji sarfiyatı ve minimum atık oluşumuna öncelik vererek çevre dostu teknolojileri kullanarak hazırladığımız yeni boru kaplama tesisimizi devreye aldık.   

Önümüzdeki 2 yılda 7 milyon avro düzeyinde kapasite yatırımları sonrası, ciromuzun yüzde 85’ini oluşturan otomotiv sektöründe, yıllık üretim kapasitemizi 80 milyon metre düzeyine yükseltmeye ve daha önce söylediğim gibi pazar payımızı da iki katına çıkarmaya hazırlanıyoruz. Bu yatırımlarımızın, üç yıllık bir projeksiyonda ciromuza 20 milyon avro düzeyinde katkı sağlayacağını ön görüyoruz.
Bu yatırımlarımız kapsamında, küresel üretim operasyonlarımızı, 2022 yılında Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa olmak üzere 3 kıtada 5 farklı lokasyonda hayata geçireceğimiz üretim üstlerimizle genişletiyoruz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

2021 yılı sonunda devreye almış olduğumuz Güneş Enerjisi Sistemi sayesinde 2021 yılı Kasım ayından bu yana toplam 858.590 kwh elektrik üretimiyle tüketimimizin yüzde 13’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmış olduk.2022 yılı Aralık ayına kadar geçecek süreyle birlikte yaz aylarındaki hava sıcaklığı artışıyla yıllık elektrik tüketimimizin yüzde 30’unun GES sisteminden sağlamış olmayı hedefliyoruz.
Ayrıca sürekli iyileştirme felsefemiz ve enerji maliyetlerinin yanı sıra karbon ayak izimizi azaltma yönündeki azmimiz doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda proses ve makina bazlı enerji takibi yaparak enerji verimliğini arttırma hedeflerimiz gündemimizde önemli yer tutuyor.