Yıldırım ve ani aşırı gerilim darbeleri her geçen gün artan bir grafikle elektriksel sistemlerimize zarar vermeye devam ediyor. Bahar aylarına girdiğimiz bu dönemde ülkemizin yıldırım düşme katsayısı son 5 yılla kıyasladığımızda meteorolojik verileri kontrol ettiğimizde 7 kat artmış durumda. Yıldırım riskine paralel olarak elektrik dağıtım firmalarının hat ve trafo yenilemeleri yapmamasından dolayı ani gerilim pikleride tesisleri etkilemekte; bunların yanında özellikle sürücü ve motorların çalıştığı tesislerde harmonik ve tesisin kendi ürettiği ani aşırı gerilim darbeleri sistemlerde arızalara yol açmaktadır.
Bu noktada tesis iç panolarında tesis iç aşırı gerilimlerine karşı hassas koruma yapabilen Tip 2+3 parafudr serisi ile olası problemlerin önüne geçilebiliyor.  

Raycap tarafından üretilen ve özellikle hassas kart yanmalarından şikayet eden tesislerde yıldırıma karşı ana giriş panosunda gerekli önlemi aldıktan sonra sürücü altlar; motor panoları; CNC tezgahları son kullanıcı kanadında evlerde kat panoları; havuz panoları; sulama sistemleri panolarında Tip 2 +3 parafudr ürünü kullanabilirsiniz.

Raycap PROTEC CR 160 3+1 TİP 2+3 AG PARAFUDR Serisi 25ns de devre giriş özelliği ve TOV 1200V seviyesiyle bu konuda ciddi bir fark yaratıyor. Ürün MOV ve Gas Desarj Tüpü hibrit teknolojisinde olup kartuşlu yapısı ve 3 göstergeli kartuş uyarı sistemine sahiptir. IEC 61643-11 Standartına göre test edilen Tip 2+3 parafudr ürünümüz 8/20mikrosaniye eğrisinde faz toprak ve toprak Nötr hatlarında 40ka tepe değerinde darbeye karşı dayanım göstermektedir. Icw (short-circuit Current of the Combination Wave Generatör) değerinin 5Ka olması hassas piklerde reaksiyon verebilmesinin önemli göstergesidir.Sadece Tip 2 parafudr kullanmak yerine Tip 2+3 Parafudr kullanarak özellikle harici TİP 3 Parafudr kullanımının sağlanmadığı enerji hatlarında Raycap PROTEC C TİP 2+3 Serisi bizlere daha doğru bir koruma yapmamızı sağlayacaktır. Ancak sisteminize gire Ethernet hatları; POE hatları; RS232 ve RS485 Haberleşme hatları; Koaksiyel Hatlar gibi enerji dışındaki hatlarında ek olarak TİP 3 Parafudr kullanarak bu sorunu çözmek mümkün.