RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR

YEO, iştiraki olan Mikrohes şirketiyle tamamen çevre dostu olan yenilenebilir bir enerji sistemi sunuyor. Sistem tamamen çevreci olması ve balıklara zarar vermemesi ile dikkat çekiyor. Ayrıca kurulduğu bölgenin dengesini bozmayarak sıfır karbonlu bir yöntem olarak öne çıkıyor. 

ARŞİMET BURGUSU NASIL ÇALIŞIYOR? 

Arşimet Burgusu, temelde ağırlık prensibi ile çalışıyor. Türbinin her bölümünde bir su ağırlığı oluşuyor ve bu ağırlık burgu milinde ve kanatlarda bir döndürme kuvveti yaşatıyor. Burgunun dolayısıyla jeneratör milini çevirerek enerji üretmesini sağlıyor.

NEREDE KULLANILABİLİR?

Arşimet burgu sistemi; 0,1-10 (m3/sn) su debisi ve 1-10 (metre) kot farkı olan tüm akarsu ve nehirlere, Hidroelektrik Santral kuyruksuyu ve cansuyu kısımlarına, arıtma tesislerinin giriş ve çıkış yapılarına, mevcut bentlere, atıl hidroelektrik santrallere, fabrikaların endüstriyel su soğutma sistemi çıkışlarına ve balık yetiştirme çiftliklerine kurulabiliyor.

1 BURGU ile 600 HANEYE ELEKTRİK ÜRETİLİYOR 

Kendi elektriğini üretmek ve fazlasını satmak isteyen tüm kamu tüzel kişiler, düşük maliyetlerle kurulum yapabiliyor. Ayrıca endüstriyel tesisler karbon emisyonu sağlamak amacıyla soğutma suyu sistemlerine entegre edebiliyor. Bu sayede hem enerji verimliliği ve karbon emisyonu konusunda kazanç sağlayabiliyor. Örneğin 300 kW’lık bir sistem sayesinde yılda ortalama 6000 saat çalıştığında 600 hanenin elektrik enerjisini karşılıyor ya da 250 bin dolar kazanç sağlıyor. Sistem, Sakarya-Sapanca, Çorum ve Bayburt’ta Mikrohes enerji üretmeye başladı. 

EKOLOJİK DENGEYİ BOZMUYOR

Doğa ve balık dostu olan bu sitem suyu yatağından ayırmadığı gibi suyun oksijen miktarını artırıyor ve bu sayede suyun temizlenmesini sağlıyor. Balıklar sistem içerisinde hiçbir zarar görmeden hareket edebiliyor. Bu sistem için cansuyu ve balık geçidi gerekmiyor. Bölgede yer alan ağaçların ve bitki örtüsünün de zarar görmesinin önüne geçiliyor. Yapımında ise daha az hafriyat kullanılıyor. Tarihi dokunun korunması, ekolojik dengenin korunması gibi konulara da katkı sağlıyor. Elektrik üretiminde güvenilir bir yapısı bulunuyor. Arşimet Burgusu, proje su debisi yüzde 80 azalsa veya yüzde 20 artsa bile yüksek verimde elektrik üretmeye devam ediyor. Burgular tüm yıl boyunca çalışıyor ve donma ya da taşkın sorunu yaşamıyor. Proje kendisini 3 ile 7 yıl arasında amorti ediyor. Hızlı kurulum, düşük maliyet, uzun çalışma ömrü ve verimli çalışma gibi özellikler ise bu sistemin geleceğin teknolojisi olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.