Erzurum'dan doğan ve Doğu Anadolu'nun topraklarını sulayan Karasu, Aras ve Çoruh nehirleri üzerine yapılan baraj projeleri hem toprağa can veriyor hem de ülkeye enerji sağlıyor. Yapılan projelerle ilgili bilgi veren DSİ Erzurum Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, “8 büyük baraj tamamlanarak hizmete açıldı. Kurum olarak ülkenin su kaynaklarından en doğru şekilde faydalanmak amacıyla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Özellikle sulama, taşkın koruma ve enerji amaçlı kullanımla ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz” dedi. Yapılacak yeni yatırımlarla üretimin iki katına kadar çıkacağının altını çizen Köleoğlu, bu sayede enerjinin hem sürdürülebilir hem de yenilenebilir kaynaklardan sağlanmış olacağını belirtti. 

EKONOMİYE 500 MİLYON TL’Yİ AŞKIN KATKI SAĞLIYOR  

“Nehirler üzerine kurulan barajlar sayesinde tarımsal sulamada Erzurum'dan yıllık 240 milyon, Erzincan'dan 270 milyon ve Ağrı'da ise 140 milyon lira ülke ekonomisine katkı sağlanıyor” diyen Köleoğlu, bu üç ilde yaşayan 2 milyon kişinin DSİ’nin yaptığı tarımsal sulamadan faydalandığına dikkat çekti. 

BÖLGEDE TARIM VE ENERJİDE KULLANILAN BARAJLAR VAR 

Köleoğlu, enerji ile ilgili olarak bölgelerindeki sorumluluk sahasında 41 projeyi tamamladıklarını belirtti. Köleoğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bu projelerin toplam kurulu gücü 1072 MW büyüklüğündedir ve yılda yaklaşık 7 bin GWh elektrik üretimi sağlanabiliyor. Yapılacak yeni yatırımlarla üretim iki katına kadar çıkacak. Böylece ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulacak bir şekilde enerji, sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklarından sağlanmış olacaktır." dedi. (AA)