Elektrikli araçların sayısı arttıkça şarj ihtiyacı, genel araç bakımı gibi altyapı konuları daha fazla önem kazanıyor. Her marka ve model araca tampondan tampona hizmet verebilen, Türkiye’nin en yaygın araç servis zinciri olan Bosch Car Service (BCS), bu ihtiyaçtan yola çıkarak hizmetlerini çeşitlendirmek amacıyla Zorlu Energy Solutions (ZES) ile bir işbirliği gerçekleştirdi. 

Türkiye’de otomotiv satış sonrası sektöründe öncü bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Bosch Otomotiv Yedek Parça Türkiye, İran & Orta Doğu Bölge Direktörü Arda Arslan, “Sürücüler, elektrikli araçlarının marka ve modeli ne olursa olsun; Bosch Car Service’lerde araç şarjından arıza tespiti ve çözümüne kadar birçok farklı ihtiyaçlarını tek bir merkezden karşılayabilme imkanına sahip olacaklar” dedi. 

İş birliği kapsamında halen Oksijen Dinlenme Tesisleri ile Zorlu Center’da hizmet veren elektrikli araç şarj istasyonları, Bosch Car Service’ler bünyesinde de kurulacak. İlk istasyonlar Optimal Bosch Car Service Maltepe, Yaşa 2 Bosch Car Service Eyüp, Oğuşlar Bosch Car Service Ümraniye ve Antalya’da Aktürk Otomotiv bünyesinde hizmete açılırken, yıl sonuna kadar 50’nin üzerinde noktaya ulaşılması hedefleniyor. 

BOSCH CAR SERVİCE’İN HİZMET YELPAZESİ GENİŞLİYOR

Türkiye geneline yayılan Bosch Car Service’lerin istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Arda Aslan, “Öncelikli amacımız, servis organizasyonumuzu hem ticari hem de binek araçlarda genişletmek ve hizmet kalitesini daha da iyileştirmek. Şimdi de Zorlu Energy Solutions (ZES) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde, BCS’ler ana faaliyet alanı olan mekanik bakım-onarımın yanında hizmet yelpazesini genişleterek, elektrikli araç kullanıcılarına şarj hizmeti alma olanağı da sunacak. Bu projede yanımızda, şehir içinde ve şehirlerarası yollarda hayata geçirdiği hızlı şarj istasyonlarıyla öncü çalışmalara imza atan ZES’in olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Zorlu Enerji Ticaret ve Akıllı Sistemler Direktörü İnanç Salman da iş birliğine ilişkin şunları söyledi: ‘’Türkiye’de yenilenebilir enerji alanındaki öncü şirketlerden Zorlu Enerji olarak, Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz doğrultusunda karbon salınımının azaltılmasını destekleyen yeni nesil ekonomiye yönelik öncü yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda 2018 yılında hayata geçirdiğimiz Zorlu Energy Solutions (ZES) markamızla yeni nesil teknolojik faaliyetlerimizi sürdürmeye ve elektrikli otomobillerin devinimini hızlandırmak için çalışmaya başladık. ZES markamızla kurduğumuz elektrikli araç şarj istasyonlarımız ile Türkiye’deki elektrikli otomobil sahiplerine kesintisiz sürüş imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda Bosch Car Service ile yaptığımız iş birliğinden mutluluk duyuyoruz.’’ Şu an ZES’in 300 elektrikli araç şarj istasyonu olduğunu belirten Salman, Türkiye’nin dört yanındaki şarj noktası sayısını Bosch Car Service’lerde yeni açılacak soketlerle kısa sürede artırarak elektrikli araçları tüm ülkede kullanılabilir hale getirmeyi amaçladıklarını ve hem Türkiye’de hem Avrupa’da önümüzdeki dönemde yatırımlarını yoğun bir şekilde devam ettireceklerini söyledi.

TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARI BÜYÜYECEK

Gelişen teknoloji ve değişen trendler çerçevesinde otomotiv endüstrisinde elektrikli araçlara yönelik yatırım ve teşvikler gün geçtikçe artıyor. Buna bağlı olarak, elektrikli araçların sayısında da artış kaydediliyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 222 adet elektrikli, 39 adet de plug-in hibrit otomobil satışı gerçekleşti. 2019 yılında Türkiye Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı’ndaki elektrikli otomobillerin payı yüzde 0,06, hibrit otomobillerin ise yüzde 3,09 oldu. Türkiye araç parkında elektrikli araçların payı, günümüzde henüz istenen düzeyde olmasa da ilerleyen yıllarda hızlı bir gelişim yaşanacağı öngörülüyor.