TEHDİT HER YERDE

Gelişen teknolojiyle birlikte teknolojik ürün kullanımın yaygınlaşması siber saldırı tehditlerini de beraberinde getiriyor. Hatta öyle ki artık bu tehditler sadece bilişim dünyası ile sınırlı kalmıyor. Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nde konuya ilişkin Beyaz Net Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli konuşma yaptı. ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) kavramının hayatlarımıza girmesiyle beraber mutfaktaki buzdolabımızdan taşıdığımız kap piline, kullandığımız cep telefonlarından FM radyo üzerinden araçlarımıza kadar hayatımızın her alanında siber saldırı tehdidi altında olduğumuzu vurgulayan Zeyveli, “Siber tehdit her yerde.” açıklamasında bulundu.

Gerçekleşen zirvenin ‘Şehir Yönetiminde Siber Güvenlik ve Güncel Yaklaşımlar’ temalı panelinde konuşan Zeyveli, internet kullanımının bu denli yaygınlaşmadığı dönemde özellikle resmi kurum ve kuruluşlara saldırılara karşı önlem alındığını ancak internet kullanımının artmasıyla birlikte siber saldırıların da kapsamını arttırdığının altını çizdi.

GÜVENLİK İÇİN YAPAY ZEKA 

Zeyveli yaptığı konuşmanın devamında, tüm bu siber tehditlere karşı yine de güvenliği sağlamanın mümkün olduğunu belirtti. “Önceliğimiz farkında ve dikkatli olmaktır.” diyen Zeyveli, internet kullanıcılarının katmanlı güvenlik duvarlarına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi. Çok katmanlı güvenlik sistemine de açıklık getiren Zeyveli, güvenlik için tasarlanmış birçok farklı teknolojilerin bir arada kullanılmasının, zararlı yazılımlara karşı katmanlı güvenlik sağlayacağını belirtti.

Bugün Türkiye ve dünyadaki teknoloji trafiğini anlık takip etmenin oldukça zor olduğunu kaydeden Zeyveli, siber saldırıları analiz edebilmek adına saldırı anını, saldırının öncesini ve sonrasını da analiz edebilmek için güvenlik sistemlerimizi akıllılaştırmamız gerektiğini, tam da bu noktada yapay zeka kullanmamızın elzem olduğunu dile getirdi.