Yazılım sektörünün de İstikrar Kalkanı Paketi’nde öncelikli desteklenen sektörler arasına alınması gerektiğini söyleyen ThinkBig CEO’su ve YASAD Başkanı Gönül Kamalı, pandemi sürecini firmaları ve YASAD açısından değerlendirdi.

“ÖNCELİKLİ DESTEKLENEN SEKTÖRLER ARASINA ALINMALI”

Öncelikle şirketimizde uzaktan çalışma modelini oturtmak için bir planlama yaptık. Çalışanlarımızın hepsinin VPN erişimleri zaten mevcuttu. Haftalık proje toplantılarımızın düzenini oturttuk, proje önceliklerimizi belirledik ve evden çalışma düzenine geçtik. Sektörümüzde uzaktan çalışma bir nebze mümkün olsa da yeni proje çalışmaları neredeyse durma noktasına geldi. Müşterilerimizin çoğunda önümüzdeki belirsizlik nedeniyle ödemeleri durdurma refleksi görüyoruz. Mevcut projelerimiz yürüyor fakat yeni proje alamıyoruz. Sektörü rahatlatmak için yazılım sektörünün de Cumhurbaşkanlığımızın 18 Mart’ta açıkladığı İstikrar Kalkanı Paketi’nde öncelikli desteklenen sektörler arasına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Faaliyetleri durdurulan sektörlere yazılım yapan şirketlerimizin de dolaylı olarak faaliyetleri durdurulmuş oldu. Vergi, SGK ötelemesi ve indirimi, sektörümüzü biraz olsun rahatlatacaktır. 

“FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜREBİLECEK DURUMDAYIZ”

Süreçte iki ayı geride bıraktık ve bir ay daha bu şekilde devam edeceğiz gibi görünüyor. Sonrasında ise hayatın birden eski haline döneceğini öngörmüyorum. Yaşadığımız travmanın psikolojik ve ekonomik etkileri birkaç yılda ancak geçecektir. Şirketimiz, mevcut müşterileri ve destek hizmetleri ile hayatını sürdürebilecek durumdadır. Öte yandan yeni satış görüşmelerini uzaktan yapmaya başlamanın da yollarını arayacağız. 

“DİJİTALLEŞME İVME KAZANACAK”

Yaşadığımız süreç, iş sürekliliği açısından dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu fiilen gösterdi. Süreçlerini dijital olarak yürüten firmalar, kolaylıkla uzaktan çalışmaya adapte oldular. Ancak manuel olarak devam eden firmalar, bu işlemlerin kendilerini ne kadar yavaşlattığını deneyimliyorlar. YASAD olarak ihtiyaçların uzaktan çalışmaya kaydığını görerek nisan ayı başında uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve uzaktan tesis ve saha yönetimi konularında üyemiz olan yazılım şirketlerinden bir derleme çalışması yaptık. İlgi gören çalışmamızın, piyasada ürün/hizmet arayan kişilere yol gösterici olduğunu gördük. Bu süreçte yeni satış yapan üyelerimiz oldu. Bizce salgın sonrasında dijitalleşme, oldukça ivme kazanacak. 

“BİR GÜNDE 5-6 TOPLANTI YAPABİLİR HALE GELDİK”

Aslında evde kaldığımız ve video konferansın yeni normal haline geldiği günlerde uzaklık, yoğunluk gibi nedenlerle bir araya gelemediğimiz eski arkadaşlarımızla, aslında ne kadar kolay görüşebildiğimizi fark ettik. Özellikle yurt dışında ve farklı zaman dilimlerinde yaşayan arkadaşlarımızla görüşmeler yaptık. Ayrıca fiziksel ulaşım probleminiz olmayınca, bir günde 5-6 toplantı yapabildiğinizi görmek de şaşırtıcı. Hatta bir gün katılımcı olduğum bir webinardan gelen haber üzerine çıkıp, 45 dk. içerisinde bir TV kanalında canlı yayına katıldığım da oldu. Eski normalde bunları yapamazsınız. 

“SONUÇLARINI ÖLÇMEK ÖNEMLİ”

Evden ve ofisten çalışmanın, her ikisinin de olumlu yanları var. Ofis ortamında yüz-yüze çalışmanın etkisi tartışılmaz, odaklanıyorsunuz, birlikte üretiyorsunuz. Evde ise her ne kadar ulaşımda kaybedilen zaman olmasa da ailenin odaklanmayı zorlaştırıcı etkileri var. Ayrıca evde size uygun saatlerde rahatça çalışma, video konferans yöntemi ile uzaktaki partneriniz ile yüz yüze çalışma imkanı da var. Bence yapılan işe göre firmanın/kişinin dengelerini bulması gerekiyor. Yapılan işin sonuçlarını ölçebildikten sonra işin bir kısmını evden yürütmenin hiçbir sorunu yok.