Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı’nın intenseye iş birliğiyle iş kazalarının teknoloji kullanımıyla önüne geçilmesi amacıyla yürütülen Türkiye’nin "Sıfır Kazaya Yolculuk" süreci, GEBKİM OSB ev sahipliğinde düzenlenen imza töreniyle başladı.

ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK

ÇALIŞANLAR TAKİP EDİLECEK, RİSKLER TAHMİN EDİLECEK

Söz konusu proje çerçevesinde iş yerlerindeki güvenlik kameralarına yapay zeka sistemi entegre edilerek çalışanlar yakından izlenecek ve yapay zeka olası bir kazayı önceden tahmin ederek çalışanlara uyarıda bulunacak.

İmza törenine Kocaeli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Muhittin Bilge ve GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın katılım sağladı. 

Törende, projenin ana paydaşlarından TİSK MCV Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, TİSK İcra Kurulu Üyesi Levent Kocagül ve intenseye CEO’su Sercan Esen açılış konuşmalarını gerçekleştirerek protokole imza attı.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ İSG VİDEO ANALİZ YAZILIMI KULLANILACAK

İSG alanında teknolojik bir çözüm sunan proje ile yapay zeka destekli İSG video analiz yazılım platformu intenseye teknolojisi kullanılarak işletmelerde yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca ilave bir donanıma ihtiyaç duyulmadan, yazılım platformunun iş yerlerindeki mevcut kameralarla entegrasyonu sayesinde üretim sahasındaki iş kazası riskleri önceden belirlenebilecek.

Proje ile birlikte işletmelere halihazırda devam eden pandemi sürecinde de sosyal mesafe kuralı, alan yönetimi, araç ve ekipman takibi ile  koruyucu ekipman kontrolü gibi konularda iş yerinin gereksinimlerine özel yaklaşımlar sunuluyor. 

Diğer yandan projede kişisel verilerin gizliliği ve çalışanlar için bilgi güvenliği de ön planda yer alıyor. TİSK ekosisteminde yer alan farklı sektörlerden 200 tesisin teknoloji entegrasyonu, proje çerçevesinde TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı tarafından desteklenecek.

“YAKINDAN VE TAKDİRLE TAKİP EDİYORUZ”

İmza töreninde söz alan TİSK MCV Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar, GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aracı'ya misafirperverliklerinden ötürü teşekkür etti. 

GEBKİM’in İSG konusuna önem verdiğini bildiklerini kaydeden Hinginar, Aracı kılavuzluğunda yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini ve takdir ettikleri ifade etti. Hinginar, bir fabrikalarının GEBKİM bünyesinde olmasından dolayı duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

“BU PROJE GİBİ PROJELER YAPMAMIZ HAYATİ ÖNEME SAHİP”

TİSK İcra Kurulu Üyesi Levent Kocagül ise, araştırmalar doğrultusunda dünyada her 7 saniyede 1 çalışanın iş kazası geçirdiğini anımsatarak "TİSK’İN kurulduğu ilk günden bu yana İSG konusunda üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çabalıyoruz. Bu projemiz gibi daha nicelerini hayata geçirmemiz hayati öneme sahip.” dedi.

GEBKİM’in ev sahipliğinin kendisi ve TİSK için ayrı bir öneme taşıdığının altını çizen Kocagül, İSG alanında kıymetli çalışmalara imza atan GEBKİM'in kimya sektöründe "Acil Müdahale Yazılımı Çalışması"nın TİSK’in Ortak Yarınlar Ödülü sürecinde birincilik aldığından söz etti.

“TİSK BİZİM İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aracı da "Bugün Türkiye’nin en değerli ve en güzide kurumlarından TİSK’in, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından büyük önem taşıyan “İSG Alanında Sıfır Kazaya Yolculuk” sürecine ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.

TİSK'in kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Aracı, TİSK’te Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan rahmetli başkanları Refik Baydur’un TİSK’e verdiği önem ve GEBKİM OSB’nin oluşmasında en büyük etkiye sahip olmasının unutulmaması gerektiğini belirtti.

OSB olarak İSG'nin çalışmalarının temel maddesini oluşturduğunu, söz konusu alanda benzer bir çalışmayı bünyelerinde hayata geçireceklerini aktaran Aracı, Türkiye’de bir ilk olan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile AB tarafından desteklenen ödüllü projelerini "Acil Müdahale Yazılımı projemizle, OSB’miz içerisinde otonom şekilde devriye atacak insansız hava araçları herhangi bir tehlike durumunda otomatik olarak yetkililere haber ulaştıracak şekilde tasarlandı. Böylece acil durumları erken aşamada gözlemleyip, etkili ve güvenli şekilde müdahale edebileceğiz." diyerek açıkladı.