Bosch Yapay Zekâ Merkezi (BCAI), üretim sürecindeki anormallikleri ve arızaları erken aşamada tespit eden, reddedilen parçaları güvenilir bir şekilde azaltan ve ürün kalitesini iyileştiren yapay zeka (AI) tabanlı bir sistem geliştirdi.

"FABRİKALARI BÜYÜK MALİYETTEN KURTARACAK"

Firmanın "AI CON" adlı dijital yapay zeka konferansında konuşan Bosch Kurumsal Teknoloji Direktörü Dr. Michael Bolle, “Yapay zeka kullanımı fabrikaları daha verimli, daha üretken, daha çevre dostu hale getirecek ve ürünlerimizi iyileştirecek. Yeni çözümümüz, fabrikaları büyük maliyetten kurtaracak” şeklinde konuştu.

AI'nin matbaanın icadıyla karşılaştırılabilir büyüklükte çığır açan bir teknoloji olduğuna, üretimde devrim yaratacağına  dikkat çeken Bolle, bu teknoloji sayesinde makinalar ve ürünlerin akıllı olmayı ve tahmin yapmayı öğreneceğini söyledi.

Bolle, bu konudaki, bilhassa ilgilendikleri endüstriyel yapay zeka hedeflerini şöyle açıkladı: 

"Güvenli, sağlam ve açıklanabilir bir AI sistemi için çalışıyoruz. Fabrikalarımız, buzdolapları ve elektrikli aletlerden otomotiv endüstrisi için güç aktarma ve destek sistemlerine ve otomasyon teknolojisine kadar çok çeşitli ürünler üretiyor. Şimdi bu uzmanlığın üzerine AI algoritmaları ekleyerek geleceği yaratıyoruz."

YILDA 1-2 MİLYON AVROLUK TASARRUF ELDE EDİYORLAR

Yapay zeka çözümünün halihazırda kullanımda olduğu pilot tesisler, yılda 1-2 milyon avro arasında tasarruf sağlıyor.

Örneğin; Hildesheim'daki üretim tesisi, AI yardımıyla süreç akışlarındaki kesintileri tespit ederek ortadan kaldırdı. Sonuç olarak, üretim hatlarının döngü süreleri yüzde 15 oranında azaldı.

Çalışmalar, sisteminin etkinliğini kanıtlarken, özellikle Endüstri 4.0 girişimleri, Almanya'daki yaygın AI sistemi kullanımından büyük fayda sağlayacak.

Çeşitli sektörlere yayıldığında, en büyük maliyet tasarrufu potansiyelinin, yüzde 50'den fazla oranla (182 milyar avroluk potansiyel) AI destekli üretimde bulunduğu belirtiliyor (Kaynak: eco - Association of the Internet Industry ve Arthur D. Little, 2019)

2025'E KADAR YATIRIMININ İKİ KATI TASARRUF SAĞLAYACAK

Markanın söz konusu çözümü, 2021 yılında dünya çapında 50 güç aktarma sistemleri fabrikasında kullanılacak ve 800'den fazla üretim hattına bağlanacak.

Kurulacak AI analiz platformunda her gün bir milyardan fazla veri mesajı depolanacak.

Marka, söz konusu alandaki çözümlerini, gelecekte yaklaşık 240 tesisine yaymayı planlıyor. 

Yeni analiz platformunun pilot kullanıcısı Mobilite Çözümleri iş kolu olurken, firmanın önümüzdeki birkaç yıl içinde tesislerine dijitalleşme ve online bağlantı altyapısı sağlamak için yaklaşık 500 milyon avro yatırım yapacağı ve yatırım karşılığında, 2025 yılına kadar iki kat artarak bir milyar avroluk tasarruf sağlayacağı bildirildi.

HANNOVER MESSE'DE GÖRÜCÜYE ÇIKARACAK

Tesislerindeki projelere ek olarak, AI tabanlı çözümleri de piyasaya süren marka, 12-16 Nisan 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecek Hannover Messe 2021 Fuarı’nda üretime yönelik  bu teknolojiye yönelik çözümlerini de tanıtacak.

Üretimdeki uygulamalar arasında iş parçalarının otomatik görsel denetimi, akıllı üretim yönetimi için yazılım ve gelişmiş enerji yönetim sistemleri yer alıyor.

HEDEFİ, 20 BİN ÇALIŞANA EĞİTİM VERMEK

Firma, temel bir teknoloji olarak gördüğü AI konusunda 2025 itibarıyla tüm ürünlerinin bu teknolojiyi içermesini veya bu yöntem desteğiyle geliştirilmiş veya üretilmiş olmasını amaçlıyor.

Bu amaç doğrultusunda insan kaynağının yanı sıra altyapı ve koşullara da yatırım gerçekleştiren marka, 20 bin çalışanını 2022 sonuna kadar AI konusunda eğitmeyi hedefliyor.

BCAI'NİN CİROYA KATKISI 300 MİLYON AVRO

Ayrıca bu süreçte önemli bir yere sahip BCAI de kurulduktan sadece üç yıl sonra ilk yatırımını amorti etmişti.

Halihazırda Merkezin ciroya katkısının yaklaşık yıllık 300 milyon avro civarında olduğu öğrenildi.