“Dijital Ekonomi Görünümü" raporunu yayımlayan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), pandeminin eğitimden sağlığa hayatın her alanında dijital teknolojilere olan bağımlılığı tetiklediğini duyurdu.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN ÇITA YÜKSELDİ"

OECD'nin raporuna göre, geliştirilen internet bağlantısının ve yeteneklerinin, birçok ülkenin Covid-19'un sebebiyet verdiği başta sağlık ve ekonomik olmak üzere önemli krizlerle mücadelede destek verdiği yer aldı ve pandeminin dijital dönüşüm için çıtayı yükselttiği belirtildi.

Yaşamın her alanında dijital teknoloji bağımlılığını artırdığı vurgulanarak, bunun neticesinde de yüksek kaliteli ağlara olan ihtiyacın üst seviyede olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, “Bu nedenle, dijital dönüşümde kimseyi geride bırakmadan yönetmek ve koordine etmek için eskisinden daha bütüncül ve daha stratejik kavramlar gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu dönemde internet kullanımı ve erişilebirliği hızlı bir biçimde artarken, pandeminin başından itibaren kişilerin online yaşamaya ve çalışmaya alışmalarına bağlı olarak internet trafiği de yüzde 60 artış gösterdi.

KIRSALDA YÜZDE 5'İN ALTINI DÜŞÜYOR

Ülkeler arasında internete güvenilir ve hızlı bir şekilde erişimde farklılıklar olduğunun altı çizilirken, OECD ülkelerinden Güney Kore'de sabit geniş bant aboneliklerinde fiberin payının yüzde 82'ye çıktığı,  Almanya, Avusturya, Belçika, İngiltere, İsrail ve Yunanistan'ın genellikle kırsal kesimlerinde yüzde 5'in altına kadar düştüğü kaydedildi.

Raporda, hükümetlerin özel yatırımı, rekabeti ve altyapı yatırımları paylaşımını teşvik ederek, geniş bant elektronik haberleşme ihalelerinde kırsal alanlar için minimum kapsama seviyeleri belirlemek suretiyle geniş bandı güçlendirebilecekleri de yer aldı. (AA)