Omron Electronics Türkiye Otomasyon Sistemleri Ürün Pazarlama Müdürü Ali Önal, rekabete ayak uydurabilmenin Endüstri 4.0’dan geçtiğini fark eden, makine üreticilerine ve tüketicilere bu konuda eğitim verdiklerini, veri toplama, robotik üretim, siber güvenlik gibi birtakım alt çözümlerde, otomasyonla gelen inovasyon sistemlerini anlatıyor. Önal, Omron’un bazı marka satın almaları gerçekleştirerek büyüdüklerini ifade ediyor.

Omron, farklı markaları alarak büyüyor
Özellikle son yıllarda Endüstri 4.0, otomasyon konuları insanların hayatının içerisine dahil oldu. Üretimin dışında kalan kişiler de bu konu ile çok ilgililer. Üreticiler de rekabete ayak uydurabilmek için konu hakkında daha çok bilgi edinmeye ve üretim tesislerini adapte etmeye çalışıyorlar. Biz de bu konular hakkında gerek ülkemizdeki makine üreticilerini gerekse son kullanıcıları bilgilendiriyoruz, çeşitli seminerler düzenliyoruz. Ayrıca Omron olarak bazı marka satın almaları yaptık. Örneğin robotik ile ilgili ünlü robot markası Adept’i bünyemize kattık. Adept, üretim hatlarına yönelik ürün taşıma çözümleri sunan bir marka ve bu markanın ürün grubunu portföyümüze ekledik. Gündemimizde bu konu ilgili sağlayabileceğimiz artı değerleri Türk piyasasına anlatmak var. Bunun yanı sıra CNC çözümleri ile ilgili, ABD menşeli Delta Tau firmasını satın aldık. Bununla ilgili çalışmalarımız da var.

Otomasyonla gelen inovasyon
Endüstri 4.0, 2011’de çıkan ve bizim gibi markaların yenilikçi çözümlerini piyasaya anlatması için yardımcı olan genel bir konsept. Bunun altında; veri toplama, robotik üretim, siber güvenlik gibi birtakım alt çözümler var. Bizim gibi markalar bunu kullanıcılara sunarken, onların konuyu daha iyi özümseyebilmesi için daha değişik terimler kullanıyor. Omron bu konuya i-automation konsepti altında bakıyor.  i-automation derken inovation by automation (otomasyonla gelen inovasyon) tabirini kullanıyoruz. Amacımız inovasyon, daha inovatif üretim tesisleri yapmak ve bunun sonucunda daha maliyeti düşük, daha verimli tesisler yaratabilmek. i-automation konseptinde yer alan inovasyona, intelligent - daha akıllı hatlar, interactive - saha ve operatörlerle interaktif biçimde çalışan makinalar, integrated - daha entegre çözümler. Fabrikalar çalışan makinaların insandan bağımsız otonom bir şekilde hareket etmesini istiyorsunuz. Makinaların birbirleriyle konuşması, fabrikadaki diğer üretim sistemleriyle (üretim-yönetim sistemleri, muhasebe programı, stok adedini bildiren arayüzler) entegre olarak çalışması gerekiyor. Bunun için de daha entegre bir yapıya sahip olması gerekiyor.


Yakınsama, IT ve OT
Endüstri 4.0’ın altında birçok konsept var ama en önemli konu, IT ve OT dünyası dediğimiz yani bilişim teknolojileri ile operasyonel teknolojilerin birbirlerine daha fazla yakınlaştırılmasıdır. İlk etapta yapılması gereken izlenebilirlik. Üretim şartlarının ve ürünlerin hatta takip edilmesi (traceability) önemli bir konu. Bunun için de kontrolcülerden veri toplayabilmemiz gerekiyor. Eğer hattımızda haberleşme opsiyonuna sahip kontrolcüler kullanırsak bir adım atmış oluruz.