ODTÜ, Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi ROMER’i kurmak için harekete geçti. 

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın sosyal medya hesabından duyurduğu “ODTÜ’de Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruluyor!” ve “Hedef; Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne hız kazandıracak örnek bir merkez olmak” paylaşımının ardından konuyla ilgili Doç. Dr. Erol Şahin ile konuştuk. 

ODTÜ Kovan Araştırma Laboratuvarı ROMER Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Erol Şahin, ROMER ile Türkiye'deki robotik ve yapay zeka araştırmalarını bir üst seviyeye çıkarmayı, kritik teknolojiler konusunda imalat ve savunma sanayi başta olmak üzere endüstriye destek vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

“ALTYAPI DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”

Türkiye’nin her yerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerle altyapılarını paylaşmak istediklerini belirten Doç. Dr. Şahin, altyapının ODTÜ’den bütün Türkiye’ye yayılmasını amaçladıklarını dile getirdi. 

Robotik Yapay Zeka Merkezi’nin kurulum çalışmalarına devam ettikleri bilgisini veren Doç. Dr. Şahin, sürece ve yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

“T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan üç yıllık 34 milyon TL’lik bir altyapı desteği aldık. Bu doğrultuda üniversitemizde robotik master ve doktora programını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Halihazırda merkezleşme aşamasındayız. Gerekli bürokratik süreçlerin ardından resmiyet kazanmış olacak. Özellikle robotik ve yapay zekada büyük interdisipliner grupların daha büyük projeler için bir arada çalışması gerekiyor. Robotik ve yapay zekadaki araştırmalar, teknoloji hazırlık seviyesi çok yüksek olan araştırmalar. Bu nedenle de endüstriye çok hızlı geçiş potansiyeline sahip. Merkez üzerinden Türkiye’de bu konularda araştırma yapan araştırmacıları bir araya getirerek gerekli altyapı desteğini sunmak ve prototipleme projelerine destek olmak istiyoruz.”

“AB PROJELERİNE DAHİL OLMAK İSTİYORUZ”

“Bir yandan güçlü bir ortak olarak AB projelerine/programlarına dahil olmayı ve bu sayede mükemmeliyeti sağlamayı, diğer yandan da kümelenerek, yol haritası oluşturarak Türkiye’deki araştırma çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyoruz. Ek olarak, bu tür kritik teknolojiler konusunda imalat ve savunma sanayi başta olmak üzere, endüstriye destek vermek de hedeflerimiz arasında. ODTÜ Teknokent’te inşa edilmesi planlanan ve yapay zeka ve robotik konusundaki firmaların yer alacağı bir binada konumlanacağız. Merkezde oluşturduğumuz mekanik ve elektronik atölyeleri, robotik test arenalarını ve sunucu altyapılarını merkez üzerinden şirketlerle paylaşacağız.”

“ODTÜ İLE SINIRLI KALMAYACAĞIZ”

“Yurt içi ve yurt dışında birçok üniversite ve araştırma kurumunun yanı sıra sanayiden işbirliğine dair niyet mektupları aldık. Firmalarla işbirliğimizi somut hale getireceğiz. Sadece ODTÜ ile sınırlı kalmak istemiyoruz. Türkiye’nin her yerinden öğretim üyeleriyle altyapımızı paylaşmak istiyoruz. Altyapıyı açmak, çalışmaları için ofis/teçhizat imkanı vermek ve işbirliği sağlamak istiyoruz. Çünkü yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. ROMER olarak projelere destek vereceğiz. Öğretim üyeleri ve öğrenciler gelsin, burada çalışsın, öğrencilerimizle iş birliği yapsın ve altyapımız ODTÜ’den bütün Türkiye’ye yayılsın diye çalışıyoruz.”