Sanayi 4.0 olarak da lanse edilen yeni endüstri evresini, mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması şeklinde özetleyen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, “Dijital dönüşüm çağında makinalar çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabilecek duruma geliyor. Fabrikalardaki üretim hatlarının kişisel bazlı ihtiyaçlara göre optimize edilmesi ve pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak artık daha kolaylaşacak. Biz yeni endüstri evresine e-F@ctory konseptimiz ile yanıt veriyoruz. e-F@ctory ile dijital fabrikaları bugünden kurmak mümkün. Zira robotlar arası veri transferinin de giderek hızlanması ve birbirleriyle anlaşabilen ileri robot teknolojileri aracılığı ile robotlar artık kendi kendilerini daha koordineli olarak kontrol edebiliyor. e-F@ctory ile robotlar, üretim hattındaki diğer ürünlerle haberleşebiliyor. İnsan kontrolünden bağımsız olarak bu bilgileri hem kendi aralarında hem de fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmak için hazırlar. e-F@ctory konseptinde fabrika otomasyonunda yer alan tüm ürünler entegre biçimde ve açık bir mimari ile çalışıyor.” dedi. 

SANAYİ 4.0’A YANITI

Selçuk Üniversitesi Mühendislikte Gelişim Topluluğu (MÜGET) tarafından düzenlenen etkinlikte "dijital fabrikalar ve robot teknolojileri" konulu sunumuyla yer alan Tolga Bizel, elektrik, elektronik ve otomasyon alanında teknoloji öncüsü Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a dijital ve akıllı fabrika konsepti e-F@ctory ile yanıt verdiğini anlatarak, dijital dönüşümün temelini oluşturan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) hakkında bilgi verdi.

Temel bilimler ışığı ile başlayan endüstrileşme çalışmaları sonucunda çok farklı sektörlerde pek çok yeni iş disiplininin oluştuğunu belirten Bizel, ilk olarak Japonya’da ortaya atılan “mekatronik” kavramının çok hızlı biçimde diğer ülkelerde de yaygınlaştığını söyledi. Bu yaygınlaşmanın tesadüf olmadığının altını çizen Bizel, Sanayi 4.0 evresine hazırlıklı olmaları için öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunarak; “Yeni neslin hızla dijitalleşen dünyadaki yeni disiplinleri iyi anlayıp yorumlaması ve gerekli hazırlıkları yapmaları çok önemli. Sağladıkları hız ve kolaylıklar sayesinde robotların hayatımızdaki rolü her geçen gün artıyor. Ağırlıklı olarak sanayi, bilim ve sağlık alanlarında kullanılan endüstriyel robotları programlayabilecek, üretim hatlarına entegrasyonunu sağlayabilecek, yeni robotların tasarımında yer alacak mühendislerin yetiştirilmesi büyük önem kazanıyor. Mitsubishi Electric Türkiye olarak 6 eksenli endüstriyel robotumuzu üniversitelerin mühendislik fakültelerine hibe ederek robot eğitim merkezlerinin kurulmasına önemli katkılar sağlıyoruz. Gençlerin eğitimine katkıda bulunmak için önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.”