FourDotOne Teknoloji, sensörlerden ve uç birimlerden toplanan verileri analiz ederek işletmelere, problemler karşısında daha hızlı aksiyon alabilme ve makinaların önleyici bakımlarını zamanında yapabilme yeteneği kazandırıyor.

Plansız duruşların işletmelere maliyetinin çok ciddi olabileceğini söyleyen FourDotOne Teknoloji CEO’su Kerem Palabıyık, “Bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olan hatların herhangi birinde oluşan arıza, tüm fabrikayı duruşa geçmeye zorlayabilir.

Günümüzde birçok kuruluş için plansız duruşları önlemek, bilimden ziyade biraz şans işidir; makina bakımları periyodiktir ve genellikle gözle görülebilen arızalar yakalanabilmektedir. FourDotOne Teknoloji tarafından geliştirilen 4.1 Endüstriyel Nesnelerin İnterneti Platformu (4.1 IIoTP), işletmelerin bakım süreçlerinde daha çevik ve proaktif olmalarına imkan vererek, duruşların asgariye çekilmesine yardımcı olmaktadır. FourDotOne Teknoloji, plansız duruşların önlenmesi, personele bağımlı bakım maliyetlerinin düşürülmesi, yedek parça stok ve maliyet optimizasyonu gibi getirileri ile 4.1 IIoTP, işletmelere üretim tesislerinin şu andaki ve gelecekte öngörülen durumları hakkında daha net bilgilere erişme, üretimde kalite ve verimliliği arttırma ve maliyetleri düşürme gibi becerileri kazandıran yenilikçi bir çözüm sunuyor” dedi. 
  
“İşletmelerde üretimin verimli hale gelmesi için zaman ve kaynak kullanımında önemli tasarruflar sağlayarak hem plansız duruşların önüne geçmek hem de maliyetleri düşürmek için çalışıyoruz” diyen Palabıyık, “Böylece işletmenin hizmet sunma şeklini de geliştirmek için adımlar atmış oluyoruz. Şimdiye kadar uyguladığımız projelerde üretimde fireyi azaltmaktan bakım maliyetlerinin düşürülmesine kadar üretimi kesintisiz ve takip edilebilir hale getirdiğimiz birçok uygulama oldu. Veri bilimcilerimizin yaptığı analizlerle üretim süreçlerini optimize etmeyi başardık” dedi.

Analizleri ve makina öğrenmesini işin içine katarak; anormallikleri tespit etmekten ziyade makinanın ne zaman arızalanacağını, arızanın makinanın hangi bölgesinde gerçekleşeceğini ve arıza gerçekleşmeden alınabilecek önlemleri tespit etmek amacıyla inovasyon getirecek projelerinin bulunduğunu aktaran Palabıyık, “Stok hazırlıkları ve satın alma talepleri oluşturulması gibi yenilikleri sisteme dahil edip, kullanıcıların problemi arayarak vakit kaybetmelerinin ve gereksiz ekipman revizyonlarının önüne geçilmesi ile maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor” dedi. 

HEDEFTE HANGİ İŞLETMELER VAR? 

Palabıyık, hedeflerindeki işletmeleri, “Üretim hattındaki herhangi bir makinadan bilgilerin toplanması, bunların görselleştirilmesi, bununla sistemde alarmlar oluşturulabilmesi, insanların klasik kurallarla belirleyemeyeceği alarmların dışında kalan anormalliklerin tespiti, bu evleri görselleştirmek, raporlayabilmek bunun üzerine analizler yaparak veri bilimi ile süreç optimizasyonları, kestirimci analizler, kestirimci bakım ya da neyi ne yaparsam ne olur gibi sorulara yanıt bulmayı hedefleyen işletmeler” şeklinde özetliyor. 

Palabıyık, 2. Endüstri 4.0 Uygulamaları Sergisi ve Zirvesi’nde sunacakları çözümlerle ilgili olarak, “Bu yıl çalışmalarını tamamladığımız ve endüstriyel dijital dönüşüm ekosistemine yeni bir boyut kazandıracak, ‘tak çalıştır’, kullanımı kolay, maliyetleri düşük ve verimliliği artıran IndustrialThings by FourDotOne hizmetimizle ziyaretçilere yeni hizmetimizi tanıtacağız. IndustrialThings ile işletmeler sadece bir tık ile seçecekleri üyelik modeli sayesinde dakikalar içerisinde bütün fabrikaya bağlanarak, gerçek zamanlı yönetim yapabilecekler.  Ölçeklenebilir bulut alt yapısı ve kolay yönetici konsolu ile makinaları 7/24 ister web, ister mobilden uzaktan kontrol etmekte mümkün. Kısacası işletmeler, tüm PLC’leri kısa sürede bulut üzerinden izleyebilir, kendi big data alt yapısını kurabilir ve kestirimci bakım uygulamalarına sadece 5 dakikada geçebilir duruma gelecektir” dedi.