“Şimdi Endüstri 5.0 Geliyor” isimli panelde konuşma gerçekleştiren Dijital Dönüşüm Danışmanı Kozan Demircan, dijitalleşerek kalkınmak ve para kazanılmak istenildiğini bunu yapabilmek için ise bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Demircan, bu yol haritasının Endüstri  4.0 ‘dan Endüstri 5.0'a geçiş olduğunun altını çizdi.  Demircan, kervan yolda düzülür diye hareket edildiği takdirde birçok sıkıntı yaşanılacağını açıkladı.

Endütri 4.0’ın gittiği noktada gerçekte olması gerekenin nesnelerin interneti olduğunu dile getiren Demircan,  “Dijital pazarlamada da Endüstri 4.0 kullanılıyor ve teknolojiden ibaret olduğunu düşünülüyor, halbuki insan ilişkisini unutuyoruz. Tüm bu süreçlerde insanla olan ilişki unutulmamalı” dedi.

"TEKNOLOJİ OYUNUN KURALLARINI DEĞİŞTİRİYOR"

Amazon’da insanları yapay zekanın kontrol ettiğine dikkat çeken Demircan, insanların işe alınıyorken birçok özelliğine dikkat edildiğine işaret ediyor. Teknolojinin oyunun kurallarını değiştirdiğinin altını çizen Demircan, bu nedenle endüstri 4.0 ve endüstri 5.0’ın önemli olduğunu açıklıyor. 
Teknolojinin temel bilimlere yatırımla geliştiğini dile getiren Demircan, “Şirketler gençlere staj imkanı sağlamalı. Öğrenciler okudukları bölümlerin iş alanlarında tecrübe edinmedikleri müddetçe verimlilik artmaz.” Dedi. 
Endüstri 4.0'ın zihniyet meselesi olduğunu vurgulayan Demircan, endüstri 5.0’ın iki önemli yönüne işaret etti. Demircan endüstri 5.0 ile önleyici bakım geldiğinin altını çizdi. Bunu işletme idarecisi olarak düşünmek gerektiğini vurgulayan Demircan, Facebook’ın elindeki verilerle ulaştığı bilgi gücüne işaret etti. Facebook’un beğenilere göre insanların karakterini analiz edebildiğini hatırlatan Demircan, kullanıcıların verilerini paylaşmasına ve bilgileri çaldırmasına dikkat çekti.
Verdiği örneklerle önleyici bakımın üretimde ve ekonomideki önemine dikkat çeken Demircan, önleyici bakımın güç olduğunu vurguladı.