Fabrikaları dijitalleştirmeye yönelik teşvik, saha sensörlerinden bilgi yönetim sistemlerine kadar uzanan bağlantı projelerine dayalı güçlü yenilikçi senaryolar açar. Bir Endüstri 4.0 projesinin stratejik planlaması hakkında bilmemiz gerekenleri görelim.

Son zamanlarda birçok fabrikanın karmaşık otomasyon sistemlerine bağlı dağıtılmış kontrol sistemlerini çoktan bir süredir kullanmasına rağmen, fabrikaları dijitalleştirme konusunda çok fazla konuşuluyor. Aslında, PLC'lerle kontrol sistemlerinin kullanımı ve SCADA / HMI denetim sistemlerinin kullanımı artık modern otomasyon dünyasında birleştirilmiş bir uygulamadır. SCADA / HMI, Ağ Geçidi sistemleri ve OPC Sunucuları gerçekte üretim verilerine gerçek zamanlı erişim sağlar ve bunları daha sonraki analizler için saklar. Endüstriyel otomasyon sistemleri bir süredir kullanılıyor ve kesinlikle yeni bir şey değil. Öyleyse, Sanayi 4.0, hükümetlerin kurumsal yatırımları bu yöne doğru yönlendirmek için teşvik sunmalarına neden bu kadar büyük bir sorun haline geldi?

Bu teknoloji halihazırda mevcut olmasına rağmen, çoğu şirket verimsizliği ve atıkları azaltmaya yönelik etkili analizler sağlayan üretim süreci otomasyonu ve veri kullanılabilirliği ara bağlantı konseptinin gerçek önemini tam olarak anlamış değildir.

En “modern” şirketin bile, gerçek zamanlı veri, makine-bilgisayar iletişimi ve üretim optimizasyonundan yoksun olduğunu bulmak oldukça normaldir. Bunun yerine, hala operatörler arasında ağızdan ağza ya da yazılı kağıt üzerinde elle veri toplamaya ya da en çok elektronik kullanarak Excel'e güveniyorlar.

Haberin Tamamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Nisan 2018 Sayısında