Bosch Rexroth Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü & Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Levent Fadıloğlu, Endüstri 4.0 konusunda yaptıkları çalışmalara değinerek, “Anlaşma yaptığımız bir kurumla birlikte, önümüzdeki 3 yıl içerisinde sanayide 30 binden fazla çalışana eğitim vereceğiz.” dedi.

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) ve ST Endüstri Medya iş birliğiyle gerçekleştirilen “Türk Sanayisini Geleceğe Hazırlıyoruz” webinarı kapsamında konuşan Fadıloğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

“1 GÜNDE UZAKTAN ÇALIŞMAYA GEÇTİK”

Günümüzde gerek iş dünyasında gerek eğitimde, her sektör ve alanda internetin önemini vurgulayan Fadıloğlu, globaldeki 400 binden fazla ve Türkiye’deki 18 binin üzerindeki çalışanlarının pandemi nedeniyle sadece 1 günde kesintisiz olarak uzaktan çalışma sistemine geçtiğine dikkat çekti.

IT sektöründeki bir arkadaşıyla olan diyaloglarından örnek veren Fadıloğlu, “Bankacılık sektöründen IT müdürü olan bir arkadaşımla yaptığım görüşmede, bu durumu konuşurken pandemiden önce bu soruyu IT yöneticilerine sorsaydınız, bir yıla yakın hazırlık ve deneme süresi isterdik. Ancak böyle bir durumla karşı karşıya kalınca işi bir günde yapabileceğimizi öğrendik.” şeklinde konuştu.

“AMAZON, YAZARLARINA KİTAP SİPARİŞ VERİYOR”

Dünyada her geçen dakikada yüz binden fazla cihazın internete bağlanarak veri gönderdiğini, yapay zeka ve sinir ağlarının katlandığını söyleyen Fadıloğlu, “Bugün Amazon kullanıcılarına sattığı kitapların beğenilme oranlarına ve hangi bölümlerinin beğenildiğine bakarak, yazarlara nasıl bir kitap istediğini söyleyip kitap siparişi veriyor. Yani bir e-ticaret sitesi veri analitiğine dayanarak tedarikçisine nasıl bir malzeme ve ürün istediğini tanımlıyor.” dedi.  

“MAKİNALARIMIZIN ÇOĞU ENDÜSTRİ 3.0’DAN KALMA”

Dünyanın mobilleştiği, teknolojinin hızla geliştiği, dijitalleştiği bir dönemde sanayicinin zorlandığı kaydeden Fadıloğlu, “Yönetici, makina operatöründen ürünü verimli üretmesini talep ediyor. Verimli üretmek denildiğinde, makinadan bazı verilere, hassas set oranlarını ayarlamaya ihtiyaç var, ancak sanayimizdeki çoğu makina 1970’lerden yani Endüstri 3.0’dan kalma. Gerektiği gibi bilgi toplayamıyor ve paylaşamıyor. Dolayısıyla makinaların güncellenmesi, versiyonların yükseltilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“SANAYİCİMİZE NELER SUNUYORUZ?”

Sanayicilerin üretim hatlarını ve makinalarını Endüstri 4.0’a yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Fadıloğlu, bu kapsamda firma olarak sundukları 5 ana maddeyi şöyle sıraladı: 

“İlk olarak, sanayicimizin tesisine gidiyoruz ve değerlendirme çalışması yapıyoruz. İkincisi, Endüstri 4.0 ile ilgili 100’ün üzerinde uygulama çözüm kütüphanemiz var. Robotik uygulamalardan kamera uygulamalarına vb. ve yatırım geri dönüş süreleriyle bunları sunuyoruz. Üçüncüsü, insan kaynağı için beyaz yakadan mavi yakaya kadar sertifikalı eğitimlerin olduğu bir eğitim kataloğumuz var. Dördüncüsü, otonom robotlardan PLC’lere kadar bütün ürün gruplarımız var. Son olarak da, bu işin olmazsa olmazı olduğunu düşündüğümüz, çeşitli kurumlarla iş birliği gerçekleştiriyoruz. Anlaşma yaptığımız bir kurumla birlikte, önümüzdeki 3 yıl içerisinde sanayide 30 binden fazla çalışana eğitim vereceğiz.”