Yapılan araştırmalar doğrultusunda, Endüstri 4.0 pazarının 2024'e kadar yıllık yüzde 16,9’luk büyüme oranı ile 156,6 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Dünya genelinde üretim birimlerinde endüstriyel internetin daha fazla benimsenmesi, makinaların ve sistemlerin artan verimliliğine odaklanılması ve azalan üretim maliyetlerinin pazarın büyümesinde önemli bir rol oynayacağı ifade ediliyor. Ayrıca endüstriyel robot pazarının büyümesi ve artan talebin de Endüstri 4.0 pazarının büyümesini hızlandırması bekleniyor.

Pazarın büyümesindeki anahtar teknolojiler; 3D baskı, robotlar ve cobotlar, blokzinciri, IoT, AR (artırılmış gerçeklik) & VR (sanal gerçeklik), yapay zeka, 5G ve dijital ikiz. 

IOT, ENDÜSTRİ 4.0 PAZARINA EN BÜYÜK KATKIYI SAĞLIYOR

IoT'nin potansiyel faydaları, çeşitli endüstriyel ekipman üreticilerini IoT'yi uygulamaya teşvik etti.

Üreticiler, kablosuz bağlantı kullanarak ve ilgili ekipmandan sensör verilerini toplayarak endüstriyel ekipmanları birbirine bağlayarak makinaların mevcut durumunu doğru bir şekilde belirleyebilir, performanslarını optimize edebilir, olası arızaları belirleyebilir ve buna göre bakım programlarını planlayabilir.

Kurumsal varlıkları uzaktan izleme ve kestirimci bakım gerçekleştirme kabiliyeti, artan benimsenmenin başlıca nedenidir.

Uzaktan izleme, özellikle denizaltı petrol kuyuları veya madenler gibi zorlu koşullar altında kullanılan ekipmanlar için endüstrilerde bir zorunluluktur. Bu tür koşullarda çalışan ekipmanların arızalanması büyük mali kayıpların yanı sıra insan hayatını da tehdit ederek potansiyel bir felakete neden olabilir.

Ayrıca günümüzde söz konusu sektörlerin haricinde de endüstrinin tümünde bu artık bir opsiyon olmaktan çıkmıştır. 

ROBOTİK SEKTÖRÜNÜN, İKİNCİ EN BÜYÜK PAZAR OLMASI BEKLENİYOR

Özellikle son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte, endüstriyel robotların maliyetleri makul seviyelere geldi ve programlanması daha kolaylaştı.

Ayrıca uç elemanları ve görüntü işleme sistemleri gibi çevre birimlerinin de entegrasyonu kolay hale geldi.

İmalat sektöründe artan nitelikli personel sorununa karşın, üreticiler daha çok otomasyona yöneliyor. Bu beceri açığına cevaben, özellikle gelişmiş ülkelerde robot yoğunluğunun artması bekleniyor.

APAC ÜLKELERİ, BÜYÜK PAYA SAHİP OLACAK

Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde robot kullanımının artmasının, Endüstri 4.0 pazarının büyümesinde önemli bir faktör olarak görülüyor.

APAC (Asya-Pasifik Ülkeleri)’daki robotik pazarın ana itici gücünün, çeşitli üreticilerin üretim tesisleri kurmasını sağlayan düşük üretim maliyetleri olduğuna dikkat çekiliyor. Teknolojik gelişmeler ve hükümetlerin mali desteği göz önüne alındığında, bu bölgedeki pazarın da hızlı şekilde büyüyeceği tahmin ediliyor.

Hükümet girişimleri, Ar-Ge'ye yönelik finansman ve kapsamlı endüstriyel taban, En çok katkı veren Japonya ve Çin olmak üzere APAC'i Endüstri 4.0 için dinamik bir bölge yapan başlıca faktörler olarak öne çıkıyor.

Kaynaklar: 
“Industry 4.0 Market by Technology and Geography- Global Forecast to 2024”, Markets&Markets, December 2019.