Röportaj: Semra Çakmak

Foto: Özgür Özsoy

Sizi tanıyabilir miyiz? Çolakoğlu Metalurji nasıl hizmetler sunuyor anlatabilir misiniz?

Sektörde üretim operasyonları alanında 25 yıla yakın bir süre farklı görevlerde bulundum. Lisans öğrenimimi İTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. Sektörde farklı demir çelik firmalarında görev aldım. 2015 yılından bu yana Çolakoğlu Metalurji’de İşletmeler Direktörü olarak görev yapıyorum.

1945 yılında Mehmet Rüştü Çolakoğlu tarafından Karaköy’deki çelik ticarethanesi ile temeli atılan şirketimiz, Türkiye çelik sektörünün lider yassı çelik üreticileri arasında bulunmaktadır. 1985’te filmaşin üretiminin ardından 1990 yılı itibarıyla ürün gamına nervürlü inşaat çeliğini de ekledik. Sektördeki öncü konumumuzu, 2005 yılında başlattığımız çelikhane ve sıcak rulo sac üretim yatırımları, 2010 yılında devreye aldığımız sac haddehanesi ile daha da güçlendirdik.

Bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak, Türkiye’de kendi döküSektördeki öncü konumumuzu, 2005 yılında başlattığımız çelikhane ve sıcak rulo sac üretim yatırımları, 2010 yılında devreye aldığımız sac haddehanesi ile daha da güçlendirdik.Sektördeki öncü konumumuzu, 2005 yılında başlattığımız çelikhane ve sıcak rulo sac üretim yatırımları, 2010 yılında devreye aldığımız sac haddehanesi ile daha da güçlendirdik.münden paslanmaz çelik üretimini gerçekleştiren ilk firmayız. Vakum altı gaz giderme (VOD) ünitesinde, 298.2 ton ile Dünya’da tüm zamanların alınmış en yüksek sıvı çelik tonajına ulaşırken, aynı ünitede 5 ppm C seviyesi ile yine Dünya’da rekor düzeyde düşük karbon seviyesi elde ettik.

Kurum olarak enerji politikalarınızı oluşturan başlıklardan bahseder misiniz?

Enerji politikalarımız, enerji verimliliğini artırma, doğal kaynak kullanımını azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma üzerine odaklanıyor. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile tüm üretim sürecimizi enerji verimliliği ve doğal kaynak kullanımını optimize ederek yönetiyoruz. Enerji tüketimini azaltmak amacıyla yapay zekaya bağlı dijital çözümleri devreye almak, atık ısıyı değerlendirmek ve enerjimizin bir kısmını yenilenebilir enerji üretimiyle karşılamak için çeşitli projeler yürütüyoruz.

Çolakoğlu Metalurji’nin temel politikalarını hangi başlıklar oluşturuyor? Bu başlıkları detaylandırabilir misiniz?

Çolakoğlu Metalurji’nin temel politikaları şunlar:

- İş Sağlığı ve Güvenliği: Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği birinci önceliğimiz. İş yerinde riskleri en aza indirmek, güvenli çalışma ortamları yaratmak ve sürekli eğitimlerle iş sağlığı ve güvenliği bilincini artırmak için çalışıyoruz.

- Sürdürülebilirlik: Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, karbon emisyonlarının azaltılması ve çevre koruma faaliyetlerimizle birlikte sürdürülebilir üretim süreçleri ve çevreye duyarlı teknolojiler konularına odaklanıyoruz.

- Kalite Yönetimi: ISO 9001, IATF 16949, ISO 14001 gibi uluslararası standartlara uygun üretim süreçlerini uyguluyoruz.

- Ar-Ge ve İnovasyon: Sürekli ürün geliştirme ve yeni teknolojilerin entegrasyonu. Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında yenilikçi ürünler ve süreçler geliştirmeye odaklanıyoruz.

- Dijitalleşme: Dijitalleşme çalışmalarımızı 'Dijital Sürdürülebilirlik' yaklaşımı ile gerçekleştiriyoruz ve bu doğrultuda endüstri 4.0 uygulamaları, büyük veri analitiği ve akıllı fabrika çözümleri üzerine çalışmalar yürütüyoruz.

- İnsan Kaynakları: İnsan kaynakları politikamız, çalışanlarımızın güven içinde çalışacakları bir ortam yaratmayı ve sürekli gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Bu kapsamda çalışan memnuniyeti ve bağlılığını artırmaya yönelik projeler geliştiriyoruz ve çalışanların eğitimi ve gelişimi konularına odaklanıyoruz.

Verimlilik arttırıcı projelerinizden bahseder misiniz?

Verimliliği artırmak amacıyla, üretim süreçlerimizde dijitalleşme ve otomasyon projeleri yürütüyoruz. Büyük veri analitiği ve IoT entegrasyonu ile üretim süreçlerini daha verimli hale getiriyoruz. Ayrıca, enerji verimliliği projeleri kapsamında yapay zekâya dayalı çözümler ve atık ısı geri kazanımı projeleri de yürütülüyor. İş sağlığı ve güvenliği öncelikli olarak sensör teknolojileri ve görüntü işleme teknolojileri kullanarak çalışan güvenliğini artırmayı hedefliyoruz.

Sıfır duruş/sıfır hata ile üretimle ilgili olarak, verilere dayalı kestirimci bakım uygulamalarımızın ve bakım planlamalarımızın etkinliğini artırmak amacıyla bilgisayar destekli bakım yönetim sistemimizi 2015 yılında devreye aldık. Son yıllarda mevcut uygulamalarımıza makine öğrenmesi metotlarını da entegre ederek arızanın gerçekleşmeden önce tespit edilmesine yönelik birçok proje geliştirdik.

Sıfır hata konusunda tesisimizde halihazırda uzun yıllardır var olan 4 seviyeli ve expert sistemlerden oluşan sofistike otomasyon ve veri analiz sistemlerine ek olarak, yapay zekâ destekli proses geliştirme, ileri veri analitiği yöntemlerini de aktif olarak kullanıyoruz. Çelikhanemizde 2 yıldır devam eden yapay destekli proses kontrol projemizde son aşamaya geldik. Bu proje ile proses stabilitesi anlamında yüksek kazanımlar elde ederken benzer projelerin fabrika genelindeki implementasyonları konusunda da ciddi tecrübeler edindik.

Adana ve Çorum'da GES Kuracak Adana ve Çorum'da GES Kuracak

Ayrıca, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının düzenlemiş olduğu 2023 Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Hava Ayrıştırma Tesisi Argon Üretim Performansının Artırılması” projemiz ile finale kalan projeler arasında yer aldık.

Üretimde kullandığınız robotların üretime ve çalışanlara sağladığı faydalar neler?

Robotlar, üretim süreçlerimizde esneklik ve verimlilik sağlıyor.  Otomasyon sistemleri, iş gücü verimliliğini artırırken, aynı zamanda kalite standartlarımızın yükselmesine de olanak tanıyor. Robotlar sayesinde, tehlikeli ve monoton işler otomatikleştirilerek iş güvenliği sağlanıyor ve çalışanların daha katma değerli işlere odaklanmaları mümkün oluyor.

Ancak, mevcut robot sayımızın yeterli olmadığını gördük ve kullanımın daha da yaygınlaştırılması için ihtiyaçlarımızı belirledik. Ağır ve tehlikeli işler sınıfında olan çelik üretiminde robotları, çalışanlarımızı tehlikeli bölgelerden ve ağır işlerden uzaklaştırmak amacıyla kullanıyoruz. Bu nedenle, robot kullanımının iş güvenliği konusunda çok faydalı ve gerekli olduğuna inanıyoruz. Kullanımın daha da yaygınlaştırılması için yatırım planlarımızı oluşturduk.

Uzun yılların verdiği tecrübeyle sektöre yönelik nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?

Çolakoğlu Metalurji olarak, uzun yılların getirdiği tecrübe ile sektörde önemli bir konuma sahibiz. Yüksek kaliteli çelik üretimi ve sürdürülebilirlik konusundaki liderliğimizle sektörde fark yaratıyoruz. Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve korumacılık önlemleri, sektörde rekabeti artırırken, biz de esnek üretim yapımız ve yüksek kalite standartlarımızla bu zorlukları aşmak için sürekli olarak yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı politikalarımız ve teknolojik yatırımlarımız sayesinde, geleceğin çelik üretiminde öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyoruz.

Editör: Semra Çakmak