Dünyada enerji tüketimi her geçen yıl artıyor. Öyle ki, dünyada 2017 yılında enerji tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artış gösterdi. Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi bir artış söz konusu. Bu duruma ek olarak, ülkemizdeki sanayi sektörü, gelişmiş ülkelerin ortalamasının 1,5 katı enerji tüketiyor. Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulamaları alanında faaliyet gösteren Enervis’in Genel Müdürü Osman Kipoğlu, yüksek enerji tüketiminin kaynakların azalmasına sebep olduğu gibi işletmelerin maliyetlerini artırdığına dikkat çekerek, “Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’lık, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 26’lık kısmı sanayide gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliğini artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini hem de enerji ithalatını önemli ölçüde düşürüyor. Temiz üretim stratejisi ile birlikte ham madde ve enerjiyi daha az kullanmak, ekolojik faydalar sağlamanın yanı sıra rekabet gücünü de artırıyor.” dedi.

SANAYİ İÇİN 630 PROJE GELİŞTİRDİK

Demir - çelik, cam – seramik, kağıt - tekstil, gıda, kimya - petrokimya, binalar, ulaşım araçları, başta olmak üzere pek çok sektör ve alanda özel verimlilik uygulamaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Kipoğlu, “Sanayide enerji verimliği uygulamaları kapsamında bugüne kadar 630 proje geliştirdik. Bu noktada sanayi firmalarının çok ciddi bir tasarruf sağlamalarına destek oluyoruz. Bir örnek vermek gerekirse tekstil sektöründe yaptığımız çalışmalarla yüzde 25 civarında enerji verimliliği sağlıyoruz” diye konuştu. Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) projesine desteklerine de değinen Osman Kipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Endüstriyel işletmelerde enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen VAP (Verimlilik Arttırıcı Proje) %30’a varan hibe destekleri her yıl büyük ilgi görüyor. Biz de Enervis olarak VAP projelerinin hazırlanması ve onay süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz ve bu tür destekleri çok önemsiyoruz. Özellikle geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye'de Enerji Verimliliği / EnEffTurN (Energy Efficiency Turkey Now) projemiz kapsamındaki Yenilenebilir Enerjiler Genel Müdürlüğü’ndeki temaslarımızla Verimlilik Artırıcı Proje başvurularının yılda bir dönemden üç döneme çıkarılmasına öncülük ettik. Bugüne kadar hazırlamış olduğumuz tüm VAP başvurularının tamamına destek alınmasını sağladık. Ayrıca VAP projelerinin uygulamasını da verimlilik garantili iş modelimizle anahtar teslim gerçekleştiriyoruz.”

TESİSLERİN BAKIMA, YENİLENMEYE VE GÜÇLENDİRMEYE İHTİYACI VAR

Tesislerinin ihtiyaçları olan enerjiyi üretmek için adım atması gerektiğine dikkat çeken Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Üretim tesislerinin temel hedeflerinden biri, kendi enerjilerini üretmek olmalıdır. Bunun için tesislerinin çatısını veya arazilerindeki boş bir alanı kullanabilirler. Bunu yaparak hem tesislerini enerji bağımlılığından kurtaracak hem de üretimin ana maliyet kalemlerinden olan enerji maliyetlerini düşürme imkânı bulacaklar. Enervis olarak yaptığımız enerji etütlerinde tesislerin büyük bir kısmının bakım, yenileme veya güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Çatılarda yeterli düzeyde yalıtım olmaması sebebiyle bina içlerini soğutmak ya da ısıtmak için çok ciddi düzeyde enerji harcanıyor. Yine bu işletmelerin ve fabrikaların bina dış yüzeylerinin ve pencerelerinin boş beton ya da sıradan camlar olması sebebiyle aynı durum söz konusu. Bu işletmelerin çatı ve bina dış yüzeylerinde yapılacak PV güneş enerji sistemleriyle işletmelerin ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmı buralardan karşılanırken binanın iklimlendirmesinde harcanan enerji maliyetleri de ciddi oranda azaltılabilir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile PV panellerindeki verim artışı sayesinde güneş enerjisi daha fazla kullanılabilir bir alan oldu. Bu nedenle birçok işletme çatısına PV panelleri yerleştirerek güneş enerjisinden elektriğini üretmeye başladı. Bizim detaylı enerji etüt çalışması yaptığımız bir işletme, çatısına 8 MW’lık güneş paneli yerleştirerek elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladı” şeklinde konuştu.