Yeşil Kredi adı verilen bu süreçte, Zorlu Enerji’nin hem çevresel hem sosyal hem de kurumsal yönetim alanlarındaki çalışmaları, uluslararası sürdürülebilirlik değerlendirme ajansı Vigeo-Eiris tarafından takip edilecek. Bu çalışmalar yine aynı kurum tarafından belli aralıklarda puanlanacak. Sonunda elde edilen puan ise Zorlu Enerji’nin kredi faizini her sene değerlendirmeye yarayacak. Eeğer firma baz puanın altında bir faaliyet gösterirse, sağlanan kredinin faizi artırılacak. Bazın üzerinde gösterilen yüksek performans ise faizi düşürmeye yetecek. Böylece amaçlanan, yeşil kredi kullanan şirketlerin en başta sürdürülebilirlik performansını koruması veya artırması olacak.

BBVA’DAN 100 MİLYAR EUROLUK YATIRIM

Ülkemizde bir ilki yaparak Yeşil Kredi sunan Garanti Bankası, bankanın da dahil olduğu BBVA’nın da ürün portföyünde bulunuyor. Henüz dünyada da yeni yeni adını duyuran bu krediyi BBVA; geçen sene Mart’ta Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne erişilebilmesi için Paris Antlaşması’yla uyumlu iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma stratejisi olarak açıkladı. BBVA’nın finansman, yönetim ve işbirliği şeklinde üç ayrı eylem kategorisinde yapılandırdığı 2025 Taahhüdü içeriğinde; yeşil fon, sürdürülebilir altyapı, sosyal girişimcilik ve finansal kapsayıcılık için 100 milyar euro harcanacağını açıklamıştı.

“TÜRKİYE’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİYE GEÇİŞİNE DESTEK OLACAĞIMIZ İNANCINDAYIZ.’’

Bahsedilen taahhüde sürdürülebilir ekonomiye geçiş konusundaki Güneş Enerjisi Kredisi, Büyük Menderes Havzası Temiz Üretim Kredisi, İklim Değişikliği Eylem Planı, Kadın Girişimcilere Özel Sosyal Bono ihracı, uluslararası en iyi standartlarda Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Sistemi ve Yeşil Mortgage gibi uygulamalarla destek veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, kredi ile ilgili şunları söyledi: “Zorlu Enerji ile imzaladığımız anlaşma, bir şirketin işletme sermayesi için Türkiye’de verilen ilk sürdürülebilir ve yeşil kredi olma özelliğini taşıyor. Bugüne kadar pek çok başarılı ürünle uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusuna her alanda öncülük ettik. Gelişmekte olan Piyasaların ilk sosyal bono ihracından sonra, Türkiye’nin ilk Yeşil Kredi’siyle de sürdürülebilir finansman konusunda sektörümüzde yine öncü bir rol üstleniyoruz. Bu sayede Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomiye geçişine ve şirketlerin bu alandaki performanslarını iyileştirmesine destek olacağımız inancındayız. İlk defa bir şirkete işletme kredisi olarak verilen Yeşil Kredi’yi yurtdışından bir fon kullanmadan kendi kaynaklarımızla sağlıyoruz. Uluslararası bir sürdürülebilirlik değerlendirme ajansı tarafından şirketin sürdürülebilirlik performansı puanlanacak ve faiz oranını bu puana endeksleyeceğiz. Dolayısıyla kredi verdiğimiz şirketin sürdürülebilirlik performansını koruduğundan emin olarak, vade boyunca müşterimizin çevresel, sosyal ve yönetişim kaynaklı risklerini daha da iyi yönetmesini teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ülkemizde sürdürülebilirlik alanında iyi performans gösteren şirketlerin Yeşil Kredi’ye ilgi göstereceğine ve mevcut kredisini yeşil kredi yapısına çevireceğine inanıyoruz.”

‘’ANLAŞMANIN ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ.’’

Kredi ile ilgili açıklamalarda bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak ise sürdürülebilirliği faaliyetlerinin bir bölümü olarak değil de bütün şeklinde baktıklarını söyledi. Yenilebilir enerjinin yanı sıra enerji ile ilgili pek çok alandaki çalışmaları ile hem çevreye hem insana ve topluma değer katmaya özen gösterdiklerini belirten Sinan Ak, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: ‘’Zorlu Enerji ekosistemi içerisinde yer alan, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız dahil tüm paydaşlarımızın sahip olduğumuz sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde hareket etmesini sağlıyoruz. Bu açıdan Garanti Bankası ile yaptığımız ‘Green Loan’ anlaşması; bizim bu vizyonumuzu, tüm iş modelimizin ayrılmaz bir parçası haline getirme yolundaki kararlılığımızı gösteren, çok kıymetli bir adımdır. Sadece Türkiye’de bir ilk değil dünyada da ilkler arasında yer alan bu anlaşma ile bir yandan Zorlu Enerji’nin çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki performansını iyileştirirken bir yanda da sürdürülebilir bir şirket olarak finansman maliyetimizi aşağı çekmiş olacağız. Mevcut kredimiz üzerinde yapılacak değerlendirme sürdürülebilirlikte geldiğimiz noktayı bir kez daha tescil edecektir. Sürdürülebilirlik adına Türkiye’de birçok ilke imza atmış bir şirket olarak Garanti Bankası ile yapmış olduğumuz ‘Green Loan’ anlaşmasının hem Türkiye’de hem de dünyada birçok şirkete örnek olmasını diliyorum.”