Radyo haberleşmesi ile geniş alanların ve birbirinden uzak mesafeleri kontrol altına alan Satel, özellikle elektrik dağıtım, doğal gaz dağıtım gibi kritik noktalarda güvenli hizmet sunuyor. Finlandiya menşeili bir marka olan Satel’in en önemli özelliği ise hem Avrupa hem de Amerika standartlarına uygun olarak üretilmesi. Bu sayede de tüm dünyadaki önemli projelerde güvenli bir şekilde tercih edilebiliyor. ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu olan Bilko Satel İş Birim Yöneticisi Barış Er ile ürünün özelliklerini ve sağladığı avantajları konuştuk. 

“AVRUPA VE AMERİKA STANDARTLARINDA ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Finlandiya menşeili bir marka olan Satel, radyo haberleşmesi alanında faaliyet göstermek amacıyla 1980’li yıllarda kuruldu. Radyo haberleşmesi alanında ciddi bir altyapıya ve bilgiye sahip. Tüm Avrupa’ya ve dünyaya radyo modem satışı gerçekleştiriyorlar. Satel markasının en önemli avantajı hem Avrupa hem de Amerika standartlarında ürün geliştiriyor olması. Biz Türkiye olarak Avrupa standartlarını baz aldığımız için tüm sektörlerin ihtiyacına cevap veriyor. En yaygın kullanım alanı ise geniş alanların ve birbirinden uzak mesafelerin olduğu noktalarda tercih ediliyor. Bizim referanslarımızda ise elektrik dağıtım, doğal gaz dağıtım gibi farklı sektörlere hizmet sunan firmalar yer alıyor.  Satel ürünlerinin bize getirdiği en önemli avantajı ise sunduğu kalitedir. Şayet cihaz iyi koşullarda ve doğru şekilde kullanıldığı zaman arıza yapmadan 35 sene kullanılabiliyor. En çok arıza yapma nedenleri arasında ise; dış etkenler, yüksek voltaj, yıldırım düşmesi gibi faktörler etkili oluyor. 

“BANT GENİŞLİĞİ STABİL OLMALIDIR”

Endüstriyel haberleşmenin gündelik hayatımızdaki haberleşmeden en önemli farkı, datanın kritik olmasıdır. Verdiğimiz komutların sisteme hızlı bir şekilde iletilmesi ve harekete geçmesi gerekiyor. Geri dönüşünün de izlenmesi önem arz ediyor. Haberleşmenin bant genişliği diğer haberleşmeye göre daha düşük oluyor. Çünkü bu haberleşmelerde fotoğraf ya da video gibi görüntü verisi aktarılmıyor. Aksine su, gaz gibi akışların ölçüm değerleri ya da vana kontrollerinin bilgileri aktarılıyor. Bu verilerin değerleri de düşük oluyor. Burada önemli olan bant genişliği düşük olsa da stabil olmasıdır. Güncellemelerinin her üç saniyede bir yapılması gerekiyorsa bu süre dört saniyeye çıkmamalıdır. Bu sayede de aldığımız verilerin güvenirliliğini kontrol edebiliyoruz.