Kocaeli kampüsünde 2017’de 800 milyon TL değerinde iki yeni tesis yatırımı yapan Hayat Kimya, üretim tesislerinde kullanılan enerjiyi kendisi üretiyor. Hayat Kimya Kağıt Fabrikası Direktörü Lütfi Aydın, “Fabrikalarımızda kullandığımız enerjiyi daha verimli hale getirmek için “kojenerasyon” teknolojisi kullanıyoruz. Bu sayede, doğalgazı ısı, elektrik ve buhar olacak şekilde 3 farklı enerji şeklinde dönüştürüyor ve yine üretim sistemlerimiz içerisinde faydalanıyoruz. Bu dönüşüm sayesinde, tesislerimizde yüzde 70’e varan enerji verimliliği sağlıyoruz.” diyor.
Öncelikle okuyucularımız için kısaca Hayat Kimya'nın yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.
30 yıllık deneyimimizle, hızlı tüketim sektöründe, ev bakım, hijyen ve temizlik kağıtları kategorilerinde faaliyet gösteriyoruz. Temizlik kağıtları kategorisinde Papia, Familia, Teno ve Focus, ev bakım ürünleri kategorisinde Bingo ve Test, hijyenik ped kategorisinde Molped, bebek bakım ürünleri kategorisinde Molfix ve Bebem, yetişkin bezi kategorisinde Joly ve Evony markalarımızı tüketicilerle buluşturuyoruz. Dünyanın 5’inci büyük markalı bebek bezi üreticisi ve Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın en büyük temizlik kağıtları üreticisi olarak Türkiye’nin ardından Cezayir, Mısır, İran, Rusya ve Nijerya olmak üzere 5 ülkede üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Hızlı tüketim ürünleri sektöründe 9 iştirakimiz, 12 markamız, 14 üretim tesisimizle Türkiye ve uluslararası organizasyonlarımızda 8 bine yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. 5 kıtada 100’e yakın ülkeye ihracat yaparak, bölgesel konumumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz.
Hayat Kimya ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?
Dünyada herkesin kaliteli ürünlere erişim hakkı olduğuna inanarak çalışıyoruz. Kaliteli ve yenilikçi ürünler için Kocaeli kampüsümüzde dünya standartlarında çalışan Ar-Ge Merkezimizde geliştirdiğimiz ürün, süreç ve fikirleri Türkiye’den dünyaya ihraç ediyoruz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015’te sektörün “En İyi Ar-Ge Merkezi” ödülüne layık görülen Ar-Ge Merkezimiz, binasıyla LEED sertifikası (Enerji ve Çevre Dostu Tasarım) kriterlerini karşılamaktadır. 70’den fazla araştırmacıyla, son 2 senede 50’den fazla patent başvurusunda bulunduk. Bu, hızlı tüketim sektöründe benzeri görülmemiş sayıda patent çalışmasıdır.
Kısaca Hayat Kimya olarak, yeniliği ve kaliteyi işimizin merkezine alıyor, gittiğimiz her coğrafyada tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli ürünlerle markalarımızı ilk 2 markadan biri yapmak için şevkle çalışıyoruz.
Yurt dışına açılma stratejinize hangi yıl start verdiniz ve nasıl bir vizyon doğrultusunda ilerliyorsunuz? Şu an hangi ülkelerde aktif olarak faaliyet gösteriyorsunuz ve bu noktalarda nasıl bir yapılanma kurguladınız?
Hızlı tüketim sektöründe faaliyetlerimize Bingo ile 1987’de başladık ve 1989’da ilk ihracatımızı da Bingo ile Rusya’ya yaptık. Molfix, Molped, Bingo, Papia, Familia gibi güçlü 12 markamız ve sektörde 30 yılı aşkın deneyimimizle bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin en büyük ihracatçılar listesinde 32’nci sırada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Avrupa’dan Asya’ya tüm dünyada 100’den fazla ülkeye markalarımızı taşıdığımız geniş bir ihracat ağına sahibiz.
Türkiye’deki yatırımlarımızla birlikte, 2005’te Cezayir’de başlayan üretim tesisi yatırımlarımızı yine ev bakım, hijyen ve temizlik kağıdı kategorilerinde İran, Mısır, Rusya ve Nijerya’da toplam 14 üretim tesisimizle devam ettiriyoruz.
2018 yılının Şubat ayında yaptığımız Pakistan lansmanıyla, Hayat Kimya’nın 9’uncu iştirakinin kuruluşunu kutladık. Molfix, Papia ve Familia ürünlerimizi Pakistanlı tüketicilerle buluşturduk.
Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?
Bulunduğumuz coğrafyalarda markalarımızı güçlendirerek, ihracat ağımızı genişleterek büyüyoruz. Bu kapsamda, 2015’ten beri Rusya, Mısır, Nijerya ve son olarak Pakistan’da lansmanlar yaptık, markalarımıza yatırıma devam ettik. Yurt dışında Türk markalarını büyütürken, markalarımızın doğduğu topraklara yatırıma hız kesmeden devam ettik.
Öncelikle 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sektörün “En İyi Ar-Ge Merkezi” ödülünü almaya hak kazanan Ar-Ge Merkezi’miz LEED (enerji ve çevre dostu tasarım) kriterlerine sahip binası, 70’in üzerinde araştırmacı ve çalışanıyla, Türkiye’den dünyaya fikir, süreç ve ürün geliştirip ihraç ediyor. Örneğin, ambalaj arge birimimizdeki 3boyutlu printing sistemiyle deterjan ambalajlarımızın test üretimlerini burada gerçekleştirebiliyoruz.
Açık inovasyon yaklaşımı ile dışa dönük bir strateji izleyen Ar-Ge merkezimizde, yurt içi ve yurt dışında alanında lider birçok üniversite, araştırma merkezi ve şirketle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Orta ve uzun vadede ekonomik değer sağlayacak temel araştırma projelerine de portföyümüzde yer veriyoruz. Üniversitelerimizde yetişmiş teknik bilginin sanayiye aktarılması noktasında ODTÜ gibi, Gaziantep Üniversitesi gibi birçok üniversiteyle işbirliği içerisindeyiz. Mevcut durumda aktif olarak 7 üniversite ile ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Akademik çalışmalar, üniversiteler ve bağımsız laboratuvarlarla işbirliği yaparak, sanayi ve akademinin bir araya gelebildiği platformu güçlendiriyoruz. Bu da tüketicilerimize yenilikçi ürünler sunmamızı sağlıyor.
2017’de Kocaeli kampüsümüzde 800 milyon TL değerinde iki yeni tesis yatırımı yaptık. Bebek bezinin olmazsa olmazı 'non-woven' tekstili ve tüm ürünlerinin ambalajını üreten esnek ambalaj tesisinin yanı sıra Avrupa'nın en büyük otomatik deposunu bünyemize kattık. Bu sayede, kampüse giren hammadde, aynı tesis içerisinde ürün haline gelip, bitmiş ürün olarak ambalajlanıp, el değmeden depolanıp, tüketicilerle buluşmak üzere sevk edilmeye hazır hale geliyor. Hızlı tüketim sektöründe bu kapsamda uçtan uca entegre üretim yapan tek şirket olduk.
Enerji verimli üretim için ne tür çözümler geliştiriyorsunuz? Kendi elektriğinizi üretmeye yönelik ne tür projeleriniz var?
Fabrikalarımızda kullandığımız enerjiyi daha verimli hale getirmek için “kojenerasyon” teknolojisi kullanıyoruz. Bu sayede, doğalgazı ısı, elektrik ve buhar olacak şekilde 3 farklı enerji şeklinde dönüştürüyor ve yine üretim sistemlerimiz içerisinde faydalanıyoruz. Bu dönüşüm sayesinde, tesislerimizde yüzde 70’e varan enerji verimliliği sağlıyoruz. Üretim faaliyetlerimizde minimum kaynak kullanımıyla maksimum verim elde ediyoruz. Temizlik kağıtları üretiminde en az su tüketiminde Türkiye’de lider, Avrupa’da ise 3. sıradayız.