BORUSAN Holding, yenilenebilir enerjide, Türkiye'nin bir mastır plana ihtiyacı olduğuna ve KOBİ'lerin bu planda iyi konumlandırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Yenilenebilir enerjinin Türkiye için önemine değinen Borusan Genel Müdürü Mehmet Acarla, bununla birlikte uzun vadeli enerji politikalarının devreye alınması gerektiğini kaydetti.

HEDEFLERE GİDEN YOL HARİTAMIZ YOK

Yedi yıl süreyle ve 2026'ya dek, Türkiye'de 10'ar bin megavat güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine ilaveten, uzun erimli bir enerji mastır planının olmadığına işaret etti.
Avrupa ülkelerinin 2030-2035 yatırım planlarında, enerjiyle ilgili tüm yapılacakların da planlı olduğu tespitini yapan, Acarla,  
"Avrupa’dan farklı olarak, bizde, bazı rakamlar verilmiş. Bununla birlikte o rakamlara nasıl ulaşılacağına dair bir yol haritası bulunmuyor. 
Yenilenebilir enerji Kaynak Alanları (YEKA) diye bir model var. ‘Evet’ Bununla birlikte YEKA’da KOBİ’lerimizin nasıl konumlanacağı, büyükler arasında kendine nasıl yer bulacağı konuları bilinmiyor.” dedi.

Yenilenebilir enerji ihalelerinde ortaya çok iyi fiyatlar çıktığına değinen Acarla, şöyle konuştu:
“İhalelerde o çok iyi fiyatlar veren firmaların ciddi bir bölümü, maalesef tekliflerini yatırıma çevirmiyor.

KOBİ'LER YATIRIM YAPMAZSA ARZ GÜVENLİĞİ BAŞLAR

Şimdilik, arz güvenliği sorunumuz yok. 2018’de faaliyete başlayan enerji tesislerinin, çok ciddi bir bölümü, bir megavatın altında güneş enerjisi santralleri. 
2019’dan itibaren daha az santralin faaliyete alınacağı bir döneme giriyoruz.  Yani yakın gelecekte arz güvenliği problemi ortaya çıkabilir. 
Çünkü, liberal bir piyasamız yok. Orta vadede, zayıf yanlarımızı belirleyip, yol haritamızı çizmeliyiz.

ENERJİ DEPOLAMA TESİSLERİ YAPMALIYIZ

Büyük merkezi enerji tesisi yerine, dağıtık sistem dönemi Türkiye’de başlıyor. Başlamak da zorunda. 

Bugün enerjinin hiç gündeme almadığı, depolama teknolojilerinde, şimdiden konumlanmak zorundayız. Dağıtık enerji ve bağlı piyasaları da teşkil etmeliyiz.”