ISS Türkiye Teknik Hizmetler, endüstriyel tesislerden büyük binalara kadar tüm alanlarda enerji tüketiminde enerji tasarrufu yapma imkanı sağlıyor. Şirketin geliştirdiği özgün enerji verimliliği modeli sayesinde elektrik, doğalgaz gibi yüksek enerji girdilerinin meydana getirdiği maliyetleri düşürüyor. ISS Türkiye’nin sunduğu hizmetler ise bu kadarla sınırlı değil. Zira firmanın sunduğu hizmetleri detaylı olarak konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz ISS Teknik Genel Müdürü Dağhan Yalçın, gerçekleştirdikleri dijital devrim ile endüstriyel tesislere kapsamlı hizmet sunduklarını belirtiyor.   

“BİRÇOK ALANDA HİZMET SUNUYORUZ”

ISS Türkiye olarak toplamda 5  ana hizmet grubumuz bulunuyor. Bu hizmetlerden 4 tanesi soft hizmetler çatısı altında sıralanıyor ve temizlik, güvenlik, catering, bahçe bakımı olmak üzere değerlendiriliyor. Teknik hizmetimiz ise hard dediğimiz kısma giriyor ve bu noktada işler biraz daha farklılaşıyor. Benim ISS Türkiye bünyesine dahil olduğum 2016 yılıyla birlikte teknik hizmetler birimi tamamlayıcı tüm faaliyetleri de içerecek şekilde yeniden yapılandırıldı ve hizmet yelpazemiz genişletildi.Hizmet verilen tesisler içerisine endüstriyel tesisler, bankalar, genel müdürlük binaları, AVM’ler, Hastaneler , gibi birçok segment bulunmaktadır.. Bu tesislerin tüm teknik altyapısını ISS olarak bizler işletiyoruz. Dolayısıyla EVD  yapmış olduğumuz işletme faaliyetinin yanında tamalayıcı ve değer yaratan faaliyetlerden biri olarak ön plana çıkıyor.. Bu noktada sunduğumuz diğer bir avantajlı durum ise , işletmesini üstlendiğimiz endüstriyel kuruluşlarda proses süreçlerinin ve proses makinalarının işletme süreçlerini de üstlendiğimiz için ( FM sektörü için bizim kategorimizdeki firmaların içine girmediği süreçlerdir) , tesisin enerji analizlerinde tüm detaylarına hakim olarak resmini görebiliyor ve çözümler üretebiliyoruz.

“EVD YETKİ BELGESİ ALMAYA LAYIK GÖRÜLDÜK” 

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “Bina” ve “Sanayi” kategorilerinde Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi (EVD) yetki belgesi almaya layık görüldük. Mükemmeliyetmerkezimizde geliştirdiğimiz özgün modelimizle hem konutlarda hem de endüstriyel tesislerde verimlilik sağlamayı amaçlıyoruz. Enerji verimliliği modelimiz ile elektrik, doğalgaz, petrol bazlı diğer yakıtlar başta olmak üzere enerji tüketimine konu olan ve fiyatları sürekli yükselen ana girdilerde tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Bu modeli, bir binanın ya da tesisin enerjiyi daha etkin ve verimli kullanabilmesinin, ancak zamanında sağlanacak işletme şartlarının optimizasyonu ve doğru yatırıma yönlendirmeyle mümkün olabileceğinden yola çıkarak hazırladık. Dolayısıyla binalar ve endüstriyel tesislerde olası kayıpları tespit ederek enerji verimliliği ve tasarruf yöntemleri konusundaki engin deneyimlerimizi müşterilerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Bu noktada EVD süreçlerinin tamamlayıcı bir unsuru olan “yatırım projeleri ve mobil hizmetler” departmanımızdan bahsetmek faydalı olacaktır. Zira müşterilerimiz enerji verimliliği kapsamında önerilen çözümlerin uygulamalarının nasıl yapılacağı ile ilgili bir yol haritasına ihtiyaç duymaktalar. ISS Türkiye Teknik Yatırım Projeleri ve  Mobil ekibi olarak 2018 yılında imza attığı başarılı projelerle şirketin adından söz ettiren bir diğer birim olarak öne çıkıyor. Kalifiye personelden oluşan Teknik Mobil ekibi, Vodafone binaları, L’Oréal fabrikası, Alstom GE fabrikası, Microsoft, Schneider fabrikası, Novartis tesisleri ve perakende mağazaları başta olmak üzere birçok müşteriye acil arıza müdahalesi ve periyodik bakım faaliyetleri kapsamında yıl boyunca hizmet verdi. Ekip, tesislerin fit-out ve taahhüt süreçlerinde birçok yatırım projesine de anahtar teslim destek sağladı. Senelik 18 milyon TL işlem hacmine ulaşan bu yatırım projeleri ile birçok müşterinin inşaat, elektrik ve mekanik renovasyon ve yeni kurulum süreçleri tamamlandı.

“ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE DİJİTAL MODELLERE DOĞRU GİDİYORUZ”

Enerji kavramına sadece enerji olarak baktığımızda elektrik, su doğal gaz olarak ele alınsa da farklı bakış açılarıyla yaklaşmak gerekiyor. Bu sebeple bir herkesin ortak beklentilerini karşılarken diğer hizmetleri de bütünleşik olarak yönettiğimiz modeler ön plana çıkıyor. Örneğin, kendi merkez binamızda yaptığımız dijitalleşme ve IOT kapsamındaki uygulamalar sayesinde binamızdaki enerji tüketimlerinden, tuvaletteki havlu kağıttan çöp kovasının doluluk oranına kadar her şeyi tek bir sistem üzerinden takip edebiliyoruz.Bunun ötesinde ortamdaki personellerin konforu için, doluluğa göre toplantı odası takibi,iklimlendirme ve konfror ayarlarına tamamen dijital yeniliklere dayalı yazılımsal bir arayüz iel müdahele edebiliyoruz. HVAC cihazları üzerinde konumladığımız  sensörlerle ihtiyaca göre hizmet verme frekansını ayarlayabiliyor ve bakım maliyetlerini aşağıya çekebiliyoruz. Dijital çözümlere giderek, o fabrikadaki çalışanların sadece kendi yaptıkları işe odaklanmalarını hedefliyoruz. Geriye kalan tüm işletmes faaliyeti, enerji yönetimi, sarf malzmeme yönetimi ,bakım yönetimi, iş yeri yönetimi ( workspace management ) ve konfor yönetimi kavramlarını bizler üstleniyoruz. Tüm bu kavramlar ise standartlaşmış SLA ve KPI lar ile güvence altına alıyoruz. 

“EVD HİZMETİNDEN ÇOK DAHA FAZLASINI SUNUYORUZ” 

EVD, herkesin pazarlama ya da marketing çalışmalarında kullandığı üç harfli güzel bir kelimedir. Biz ISS Türkiye olarak EVD hizmetinden çok daha fazlasını sunarak sektörde fark yaratıyoruz. Sayı her an değişiyor olabilir ama Türkiye’de 40 ila 50 arasında enerji verimliliği denetim sertifikasına sahip firma bulunuyor. Bu rakamın içerisinde kendi marka bilinirliğini ve gücünü artırmak için sertifika alan firmalar da yer alıyor. Bu firmalar satmış oldukları ürünlerde enerji verimliliğine dokunduklarını göstermek amacıyla bunu yapıyorlar. Ancak hizmet sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalar ise sadece EVD konusuna has etüd raporları çıkarmak üzere çalışıyorlar. Onlar bu süreç içerisinde bakanlığın belirlemiş olduğu formata göre fabrikaları/tesisleri inceleyerek onların aydınlatma sistemi, elektrik üretimi, pompa verimliliği gibi konularda öneriler sunuyorlar. Bu önerilerin sonucunda da yüzde 15 – 20 gibi enerji verimliliği sağlayabileceklerini söylüyorlar ve amorti sürelerini hesaplıyorlar. Bu yaptıkları çalışmayı da ücretlendiriyorlar. Enerji etüdü ve verimliliği konusunu ele aldığımızda karşımıza iki farklı boyut çıkıyor.Birincisi, Verimlilik konusunda etüd sürecine gidilmesi ve tesislerin röntgeninin çekilmesi, ki bu genellikle bu alanda çalışan firmaların tümünün yapabileceği bir çalışma. Diğer konu ise verimliliğe yönelik çözüm önermelerinin hayata geçirilmesinin planlanması. Bizim için farklılaşma da burada başlıyor. Çünkü bir önermeyi yaptığınızda bunu bir danışmanlık düzlemi olarak ele almak ile , süreci sonlandırabilme kapasitesinde ele alarak bu verimlilik önermesinin garantörü olmak çok farklı konular. ISS olarak çoğu zaman içerisinde bulunduğumuz tesisleri bizler işlettiğimiz için, ticari model kurgusunda “sıfır yatırım” ile tüm bu yenileme ve revizyon süreçlerini kendimiz üstlendiğimiz işletmelere özel üretebildiğimiz çözümlerimiz var. Maksat değer yaratmak ise bilgi danışmanlığının çok ötesine geçmek gerekiyor ve bu özel modelleri dinleyen endüstriyel yatırımcılar mutlaka bizlerle çalışmak istiyorlar. Novartis,Schneider , GE , Grundfos fabrikaları gibi birçok tesiste değer yaratan kalabalık bir mühendis kadromuz bulunmaktadır.

“ENDÜSTRİYEL TESİSLERLE UZUN VADELİ KONTRATLAR İMZALIYORUZ” 

Enerji konularına dokunduğumuzda özellikle eskiyen tesislerde  yatırım Yapılması konuları gündeme geliyor.İşletme sahipleri tasarrbufa gitmek için özellikle günümüz ekonomik koşullarında yeniden yatırım süreçlerine girmek istemiyorlar.  Bu noktada enerji performans kontrat modelleri ile tüm süreci üstlendiğimiz ve enerji tasarrufunu garanti altına aldığımız özel çözümlerimiz ile süreçlerin önünü açabiliyoruz. . Bir yazılım altyapısı dahilinde tarafların yapılan tasarruflarda antrat kaldıkları bir düzlem sunuyoruz.İlgili tesislerde işletme hizmeti de verdiğimiz için kontratımızın sürekliliği ile bağdaşacak şekilde tüm yatırım süreçlerini üstlendiğimiz, tasarruf miktarlarını garanti ettiğimiz bir model herkes için çok cazip bir hale dönüşüyor.  Bugün her işletme sahibi finansal verilerinde tasarrufa yönelik bir iyileşme görmeyi ve bunun karşılığında yatırım giderleri hanesinde “sıfır “ rakamını görmeyi ister, işte biz bunu sağlıyoruz.Üstelik tasarruf konusu firmamızın garantisindedir..  Sonuç itibariyle Türkiye üzerinde 42.000 çalışanı olan ve 2000’i aşkın beyaz yaka ve mühendisi ile çok çeşitli tesislerde hizmet veren bir firma olarak, teknik alanada fark yaratmanın değer yaratan çözümlerden geçtiğini düşünüyoruz. Bu noktada tüm ihtiyaçlara dokunabilecek bir tesis işletme modelimizi; enerji, dijitalleşme ve iş yeri yöentimi(work space management) trendleriyle sentezleyerek müşterilerimize özel çözümler üretmek üzere yolumuza devam ediyoruz. Enerji ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığın arttığı son günlerde; çözümlerimiz konusunda mühendislik görüşmelerinin yapılmasının dahi hem işletmelere hem de ülkemize çok faydalı olacağını düşünüyoruz.