Proje Taahhüt alanında anahtar teslim hizmet sunan IBC Solar, son dönemde örnek bir projeye imza atarak Mersin’de 15,6 MW’lık bir tesis kurdu. Projenin detaylarını ve yeni dönem hedeflerini konuşmak için bir araya geldiğimiz IBC Solar CEO’su Hakan Daltaban, 2018 yılında vakıf okullarından birisi ile 1,5 MW’lık bir proje için anlaştıklarını, ayrıca bir tekstil firması ile imzaladıkları sözleşme kapsamında, Türkiye’nin önemli fabrikalarından biri için proje geliştireceklerini söylüyor. Daltaban, 2018 yılıyla ilgili hedeflerini ise “Türkiye’de geçtiğimiz yıl 2 GW’a yakın proje hayata geçti. Bu yıl ise bu rakamın 800 MW olması öngörülüyor. Bizde 2018 yılı içerisinde 50 MW’lık bir projeye imza atmayı hedefliyoruz.” sözleriyle açıklıyor.  

2018 yılında hangi projelere ağırlık vermeyi planlıyorsunuz?

2018 yılında ipard projelerine ağırlık vermeyi planlıyoruz. Biri Kahramanmaraş’ta olmak üzere üç proje üzerinde duruyoruz. Bu projeler maksimum 400 – 500 kWp büyüklüğe sahip olurken hibeli işler olarak dikkat çekiyor. 2018 yılında girmek istediğimiz kamu ihaleleri bulunuyor. Biz, nitelikli kamu ihalelerine girmeyi tercih ediyoruz. Ayrıca Türkiye’de bireysel pazar açıldığı zaman bayi kanadı o projelerin üzerinde duracak. Bu sebeple distribütörlüğe yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili hedefimiz 400 noktada olmak ve her noktaya hizmet götürebilmektir.

Türkiye’de yüksek katma değerli üretim gerçekleştiren markalar, yeni dönemde çatı üzeri GES projelerine yatırım yapacak mı? 

Yeni dönemde ihracatın önde giden büyük markaları güneş elektriğinden faydalanmak için küçük kurulumlarla başlangıç yapacaklar. 300-400 kWp büyüklüğünde kurmayı planladıkları çatı üzeri GES projesi sayesinde, üretim gücünü inceleyecekler. Enerji maliyetlerinin daha da artmasıyla birlikte tüm boş çatılara uygulama gerçekleşecektir.

Son dönemde Tiryaki Agro projesini hayata geçirdiniz. Projenin özelliklerinden ve fizibilite sürecinden bahsedebilir misiniz? 

Tiryaki Agro Türkiye’nin ilk 100 firması arasında olmasıyla dikkat çekiyor. Anadolu’da aktif olarak faaliyetlerine devam eden Tiryaki, Mersin’deki fabrikasında önemli bir GES projesini hayata geçirmek istedi. 15.6 MW’lık GES projesinin 4.2 MW’ı çatı üzerinde, 11.4’ü ise arazi üzerinde yer alıyor. 

Bu proje, IBC Solar’ın üstlendiği en büyük sahalarından biri. Bu projenin ticari danışmanı yatırımcı adına Deloitte,yine yatırımcı adına teknik danışmanı Fraunhofer ISE Enstitüsü. İhale önce teknik açıdan incelendi,kısa liste oluşturuldu, daha sonra ticari süreç gerçekleşti ve ardından geçen sene bu projenin anlaşmasını imzaladık.

Projede kaç adet panel kullanıldı? Verimliliğinin artması açısından uyguladığınız mühendislik hizmetlerinden bahsedebilir misiniz? 

Projeyi çatı ve arazi diye ayırırsak; çatı bölümünde doğu-batı yönlü bir uygulama yaptık. Kurulum sürecinde çatıyı delmeden ağırlık merkezlerine statik hesapları yapılarak ağırlık taşları konulmuştur.
Arazi kısmında ise zeminde delme ve betonlama yöntemini uygun bulduk. Sahayı teknik kontrollerden sonra yatırımcıya teslim ettik. Projeler geçen yılın son zamanlarına geldiğinden kısa zamanda kaliteli bir işçilik hedefimizi gerçekleştirmiş olduk.

Projenin genelinde 60 binden fazla panel, 240 tane de inverter kullanıldı. Projenin elektrik mühendisliği hesapları yapılarak kayıplar en düşük seviyeye getirildi. Tüm bunların haricinde panellerin yerleştirilmesine ve gölge aralıklarına dikkat edilerek özel bir tasarım yapıldı Bu sayede de hedeflenen verimlilik çalışmaları tamamlandı.

2017 yılında toplam kaç MW’lık projeyi devreye aldınız? IBC Solar’ın toplam kurulu gücü ne kadara ulaştı?  

IBC Solar olarak dört ay içerisinde 50 MW’lık GES projesini devreye aldık. Finansman çalışmaları, kabul süreçleri sebebiyle tüm projeler son dört aya kaldı. 50 MW portföyümüz içerisinde Mersin Tiryaki Agro projesi haricinde Manisa, Adana, Niğde, Uşak, Nevşehir ve Eskişehir gibi projeler yer alıyor. Toplamda Franchise’larımızla birlikte 100 mw’a yakın bir kurulu güçten söz edebiliriz.

Türkiye’deki piyasanın daralması sebebiyle birçok yerli yatırımcı ve EPC yurt dışına yöneldi. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?  

Pek çok yatırımcı şu anda yurt dışında proje arıyor. Ayrıca enerjinin büyük oyuncularından olan şirketler yatırımlarını hayata geçiriyor. Ayrıca yabancı yatırımcılarda yurt dışı için proje arayışlarına devam ediyor. Biz de tüm bu taleplere cevap veriyoruz. 

IBC Solar Türkiye, yurtdışında özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da faaliyet gösterecek. Geçtiğimiz ay İran’daki yenilenebilir enerji fuarına katıldık. Orada bize bağlı bir ofisimiz bulunmakta. Ön anlaşmasını yaptığımız projeler var, orada bankacılık sisteminden dolayı finansal süreç şu an uzun sürmekte. Finansal taraftaki sıkıntılar aşıldıktan sonra orada çok büyük referanslarımız olacaktır.