Endüstriyel Otomasyon sektörüne ürün ve mühendislik çözümleri sunmak amacıyla 2013 yılında kurulan Yuke Elektrik ve Otomasyon; hastane, okul gibi ticari binaların ve kum ocakları, tel fabrikaları gibi sanayi tesislerin değişken ihtiyaçlarına cevap veriyor. Hizmet verdiği kuruluşların her türlü malzeme ve teknik gereksinimleri ileri teknoloji çözümleri ile sunan Yuke Elektrik, yeni dönemde üretim kapasitesini artırmayı hem de ürün portföyünü zenginleştirmeyi hedefliyor. Markanın yeni dönem hedeflerini konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Yuke Elektrik ve Otomasyon Kurucusu Ferit Yüzbek, 2018 yılında kaçak akım rölesi üretimine başlayacaklarını açıklıyor.

FİRMANIZIN KURULUŞUNDAN VE GELDİĞİ NOKTADAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Elektrik sektörüne ilk adımımızı aile şirketi olarak ilk kez 1994 yılında attık. Sektörün elektriksel donanım ihtiyaçlarını karşıladık ve birçok projeyi hayata geçirdik. 2013 yılına geldiğimizde ise Yuke Elektrik Otomasyon firmasını kurarak pano, şalt malzeme ve sanayi otomasyonu konusunda hizmet vermeye başladım. 2017 mayıs ayında sektörü çok anlamda genişletmek için Muhannet Bey ile ortak olmaya karar verip, yeni şubeler açmayı planladık.

OTOMASYON ALANINDA SUNDUĞUNUZ HİZMETLERİ ANLATABİLİR MİSİNİZ? ÖRNEK GÖSTEREBİLECEĞİNİZ BİR REFERANSINIZ VAR MI?

Son dönem Çorlu’da faaliyet gösteren bir fabrika için otomasyon hizmeti sunduk. Proje kapsamında fabrikada yer alan tel çekme makinası 10 farklı motora bağlıydı ve herhangi bir tel koptuğu zaman motorların hepsi duruyordu. Biz bu sistemi otomasyona çevirdik ve birinci motor durduğu zaman diğer motorlar sorunsuz bir şekilde devam etmeye başladı. Bu sistem fabrikanın hem üretim kapasitesinin artmasını sağladı hem de dur-kalk sırasında oluşan fazla elektrik tüketiminin önüne geçildi.

Otomasyon Uygulamaları

Konya’da yer alan domates üreticisi için farklı bir otomasyon projesi daha hayata geçirdik. Bu proje sayesinde yeşil renkli domatesler otomatik olarak ayrılıp paketleme bölümüne aktarılmaya başladı. Otomasyon sisteminde Sick markasına ait sensörler kullanıldı ve verimlilik önemli oranlarda artırıldı.

2018 YILINDA SEKTÖRE SUNMAYI PLANLADIĞINIZ YENİ PANO ÜRÜNLERİ VAR MI?

Pano ve şalt malzemeleri alanında yeni ürünleri 2018 yılında sektöre sunmaya hazırlanıyoruz. Özellikle pano alanında kompanzasyon ve harmonik filtre olmak üzere iki ürün üzerine odaklandık. Fabrikada LED lamba çok kullanılıyorsa, o firmaya reaktif cezası geliyor. Eğer o sisteme Şönt Trafosu koyulursa o cezanın önüne geçiliyor. Harmonik filtre ise 500 kilovat’ın üzerindeki sistemlerde tercih ediliyor.

Pano Montaj Uygulamaları

ÜRETİM YERİNİZDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? NE KADARLIK BİR ALAN ÜZERİNDE FAALİYETLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ?

Yuke Elektrik Otomasyon olarak yaklaşık 500 metrekare alan üzerinde üretim gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında üretim faaliyetlerimizi yeni yatırım yaptığımız alanımızda devam edeceğiz. Bünyemizde 6 kişilik bir ekip görev yapıyor. 2018 yılında yeni yatırımımızla birlikte personel sayımızı artırmayı hedefliyoruz.

AĞIRLIKLI OLARAK HANGİ SEKTÖRE HİTAP EDİYORSUNUZ?

Pano ürün grubumuzla tel ve çivi fabrikaları başta olmak üzere, taş ocakları, kum ocakları yer alıyor. Ayrıca tekstil fabrikaları için yoğun bir şekilde üretim yapıyoruz. Endüstriyel tesisler dışında hastane, okul, otel gibi büyük ticari binalarda da ürünlerimiz yer alıyor.

Endüstriyel makineler

PROJE BAZINDA KİŞİYE ÖZEL TASARIMLAR YAPIYOR MUSUNUZ? RAKİPLERİNİZDEN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİNİZ NELERDİR?

Yuke Elektrik ve Otomasyon olarak ön plana çıktığımız en önemli konu kişiye ve proje özel tasarımlar yapabilmemizdir. Özellikle fabrikaların yapısını ve boyutunu dikkate alarak çizimler yapıyoruz. Bizi rakiplerimizden ayıran bir diğer özelliğimiz ise fiyat ve hızlı teslimattır. Anlaşma yaptığımız firmaların ürünlerini söz verdiğimiz tarihte sorunsuz bir şekilde teslim ediyoruz.

RÖLE ÜRÜN GRUPLARINIZ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Yeni yönetmeliğe göre tüm tesislerde kaçak akım rölesinin kullanılması gerekiyor. Tesislerin büyüklüğüne ve ihtiyacına göre de farklı röle seçenekleri bulunuyor. Örneğin büyük fabrikalarda troid röle tercih edilirken ticari binalarda da trifaze röleler kullanılıyor.

2018 YILI HEDEFLERİNİZİ VE PROJELERİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Yeni dönemde her ürün grubumuza yönelik farklı hedeflerimiz bulunuyor. Öncelikle kaçak akım röleleri alanında imalat yapmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca ürün grubumuza kondansatörü eklemeyi planlıyoruz. Pano alanında sac imalatına başlamak istiyoruz ancak bu yatırımımızı ileri bir tarihe aldık. Pano üretiminde sac imalatı oldukça önemli bir konu. Bu sebeple yatırım sürecini titizlikle takip ediyoruz ve bizim için en doğru zamanda gerçekleşmesini istiyoruz. İzmir ilinde çeşitli bina otomasyonları gerçekleştirip 180 daireye enerji ulaşımına yardımcı olacağız.

FERİT YÜZBEK KİMDİR?

10/06/1974 Tarihinde Muş ilinin Malazgirt ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğretimi doğduğum ilçede tamamladım. Liseyi de Makine Elektrik bölümü olarak Muş Arpaslan lisesinde tamamladım. Mesleğimi çok seviyorum.Özellikle montaj işlerinde oyun oynar gibi çok eğleniyorum. Severek yapılan işlerde her zaman mükemmel sonuçlar ortaya çıkar.