Solar sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2008 yılında Solarturk markasını kuran Osman Özberk, o tarihten bu yana çalışmalarına devam ederek fabrikanın üretim kapasitesini 210 MW’a çıkarmış. Türkiye’de hücre üretimine yönelik çalışmalarını anlatan Özberk; “Solarturk Enerji olarak, Dünya solar sektöründeki büyük oyuncular ile önümüzdeki dönemde ülkemizde hücre üretimi ve panel kapasitemizi artırmak ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gelişmeler çerçevesinde, Solar sanayinin gelişimi ile ülkemiz, solar sektöründe “Bölgesel Güç” olacaktır.” dedi.  

Türkiye’de güneş paneli üretimi için yatırım gerçekleştirdiniz. Fabrikanızın yerinden ve üretim kapasitesinden bahsedebilir misiniz? 

2008 yılında marka tescili ile yola çıkılan, 2009 yılında şirketleşen Solarturk Enerji, iki yıllık araştırma sonunda 60MW kapasiteli Güneş Panel tesisini kurma kararı alarak, 2013 yılında üretime başlamıştır. Bu anlamda, Gaziantep’te kurulan ve Türkiye’de ilk güneş enerjisi paneli üretimine başlayan Solarturk Enerji, Avrupa standartlarında Fotovoltaik panel üretimimiz ile sektörde kalite standartlardan vazgeçmeden 2017 yılı içinde 210 MW üretim kapasitesine ulaşılmıştır.

Ürettiğiniz panellerin öne çıkan teknik özellikleri nelerdir? Verimliliğin artmasına yönelik nasıl çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz? 

Avrupa standartlarına uygun kalitede ve TÜV sertifikasyon ile Dünya kalibrasyon sektöründe en güvenilir enstitüsü olan Alman Fraunhofer tarafından test edilen firmamız, Türkiye’nin bu sektördeki ilk IEC 61215, IEC 61730-1-2, IEC 61701 Tuz korozyon, IEC 62804 PID FREE ile TSE, CE, IQNET ve TS EN İSO 9001,14001, OHSAS 18001, HYB 12690- 13381 belgelerine sahiptir.

TUBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz yüksek sıcaklık şartlarına uygun, PID FREE ve ''-40 +120 santigrat'' sıcaklık aralığında Test koşullarından geçmiş PV panelimiz ise, özellikle ülkemizdeki sıcak hava şartları nedeniyle GES uygulamalarında önem arz etmektedir. 
    
Hücre üretimine yönelik çalışmalarınız olacak mı?

Önümüzde 20-25 yıl bu sektörün ülkemizde var olacağı inancıyla üretimden, yatırımı kadar her konuda fırsatlar vardır. Ülkemiz olarak bu durumu korumamız gerekmektedir. Kendi insanımıza, sanayicimize, kaliteli olmak şartıyla üretilen ürünlerimize güvenmemiz gerekmekte bu üretimden kullanıma kadar olan zincirde her türlü girişimciye yer vardır.  Sanayi üniversite işbirliği ile yeni mezun mühendislerimize yeni iş alanları olması ve teknoparklarda Ar-Ge çalışması ile sektörün gelişiminde büyük fırsatlar vardır.

Önümüzdeki dönemde solar sektörü farklı uygulamalar ile ülkemizdeki önemli bir sektör olacağı aşikardır. Bu gelişmeler doğrultusunda Solarturk Enerji olarak, Dünya solar sektöründeki büyük oyuncular ile önümüzdeki dönemde ülkemizde hücre üretimi ve panel kapasitemizi artırmak ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gelişmeler çerçevesinde, Solar sanayinin gelişimi ile ülkemiz, solar sektöründe “Bölgesel Güç” olacaktır. 

Son dönemde yer aldığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? Referans olarak göstereceğiniz proje için ne kadar panel üretimi yaptınız? 

2013-2017 yılları arasında içinde ülkemizden ilk defa bu sektörde ihracat yapmanın yanında ülkemizde kurulan GES kurulumu içinde 130 MW’ın üstünde Solarturk panelleri kullanılmış olup, yerli panel tedarikinde lider konumdadır. Ayrıca bu dönemde yurt dışı firmalar ile ortak üretim yaparak Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta doğu ülkelerine 50 MW üstünde güneş paneli ihracatı yapmış bulunmaktayız. Bu yıl ülke panel tedarikimiz 100 MW ve 60 MW üstü panel ihracat yapmayı hedeflemekteyiz.

Ülkemizdeki yatırımcıların, satış sonrası hizmet ve kontrolün önemi ve gelecekte sorunsuz bir işletmeye sahip olmasını sağlamaktır. Tarımsal sulamalarda ve kırsal bölgelerde sunduğumuz sistemlerle çiftçilerimizin sulamadaki enerji sorunlarına çözümler üretmekteyiz. Uluslararası yardımlar çerçevesinde bu bölgedeki ülkelerin su ihtiyacı, okullarının ve sağlık merkezlerinin enerji ihtiyaçları için komple PV sistemlerin ihracatını yapmaktayız. 

Son olarak sektördeki hedeflerinizden ve ulaşmak istediğiniz noktadan bahsedebilir misiniz? 

Türkiye’nin ilk panel ve sektör lider üretici olarak, kurulduğumuzda solar panelde tüm hammaddelerin ithal olduğu günlerden bugüne geldiğimizde üretilen panellerde “Hücre” hariç ‘’tüm hammaddeler ülkemizde üretilir noktaya gelinmiştir. Yakın zamanda ise Hücre üretimi olacaktır. Bu gelişmelerde, STÖ’lerinde aktif görev alarak sektörün oluşmasında Solarturk olarak ciddi emekler vermiş olmanın gururunu yaşamaktayız. 

Amacımız, kalifiyeli elemanların oluşmasını sağlayarak sektörün doğru ve düzgün oluşumunu sağlanması ve en önemlisi istihdama ciddi katkımızın olmasıdır. Ayrıca, ülkemizde yeni gelişen solar sektöründe kullanılan hammadde üretiminde ve yan sanayinin gelişimine her türlü katkıları ve bilgimizi tüm yatırımcılarımızla paylaşarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktan ayrıca mutluyuz.
Her geçen gün gelişme ivmesi artan Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları ve bu sektörün doğru ve ülke menfaatlerimiz doğrultusunda büyümesini sağlamak için, Solarturk olarak desteğimiz devam edecektir. Önümüzdeki dönemde, Kalite standartları ve sorumluluk anlayışından vazgeçmeden, “Teknolojik gelişmeleri takip eden üretim anlayışımız ile yatırımcılarımızın yanında olacağız.”