Arjantin'in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen G20 zirvesi, enerji alanında önemli gelişmelere sahne oldu. Özellikle Rusya ve Arjantin arasında imzalanan işbirliği anlaşması, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını doğruladı. İmza töreni Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin katılımıyla gerçekleştirilirken belgeyi, Rusya adına Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Arjantin adına ise Enerji Bakanı Javier Iguacel imzaladı.

MEVCUT İŞBİRLİĞİ GENİŞLEYECEK

Rusya tarafından imza yetkisine sahip olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, imzalanan bu anlaşma sayesinde Arjantin ile işbirliğinin genişleyeceğini söyledi. Likhachev sözlerine şu şekilde devam etti: “Hepimiz, Rosatom’daki herkes, bu adımın nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla uygulanmasında karşılıklı olarak yararlı işbirliğimizi teşvik edeceğinden eminiz” dedi.

YÜZER NGS FİLOSU İLE ORTAK ÇALIŞMA

İki ülke arasında imzalanan anlaşma kapsamında; üçüncü dünya ülkelerinde ortak projeleri, araştırma merkezlerinin kurulması ve personel kapasiteni geliştirilmesi gibi maddeler içeriyor. Bu anlaşmanın en önemli özelliği ise belge, ortak araştırma, personel eğitimi gibi birçok alanda işbirliği fırsatı sunması. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Likhachev sözlerine ise şu şekilde devam ediyor: Belgedeki karşılıklı işbirliğinin temel alanlarından birinin, Arjantin'deki büyük ve küçük kapasiteli nükleer güç santrali inşaat projelerine uygulanacak çeşitli proje yürütme stratejilerinin geliştirilmesi olduğunu belirten Likhachev, sözlerine şöyle devam etti: “Anlaşma kapsamında taraflar, Rus tasarımına dayanan yüzer NGS filosuyla ilgili ortak çalışma olasılığını da dikkate alacaklar. Dünyanın ilk yüzen NGS'si “Akademik Lomonosov” un tamamlanmış inşaatını göz önünde bulunduracaklardır.”