ANKARA (AA) - Dünyanın ilk yüzer nükleer güç santrali unvanına sahip olan "Akademik Lomonosov", Rusya'nın Murmansk şehrinden ülkenin en kuzeyindeki Pevek şehrine elektrik sağlamak amacıyla yolculuğuna başladı.

Rosenergoatom AŞ tarafından yapılan  basın açıklamasına göre, Akademik Lomonosov, Pevek'e gitmek için toplam 4 bin 700 kilometre yol katedecek.

Yüzer nükleer santralin devreye alınmasıyla birlikte, bölgede faaliyette olan Bilibino Nükleer Güç Santrali ile Chaunskaya Kombine Çevrim Santrali  ise devre dışı bırakılacak.

Dünyanın ilk yüzer nükleer güç santrali unvanına sahip olan "Akademik Lomonosov", Rusya'nın Murmansk şehrinde gereken testlerin tamamlanmasından sonra ülkenin en kuzeyindeki Pevek şehrine elektrik sağlamak amacıyla denize açıldı.

114 uzunluk ile 30 metre genişliğe sahip olan yüzer nükleer santral, her biri 35 megavat kapasiiteye sahip olan iki  adet reaktörden meydana geliyor.

Yaklaşık 100 bin kişilik bir şehrin elektrik ihtiyacını sağalyabilecek kapasiteye sahip olan Akademik Lomonosov, yanlızca Rusya'nın değil, aynı zamanda dünyanın da en kuzeyinde yer alan nükleer enerji santrali unvanına sahip olacak.