KAHİRE (AA) -Doğu Akdeniz’in gaz üreten, tüketen ve gaz geçişine ev sahipliği yapan ülkeleri, Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelerek, Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF)’nun kuruluşu için düğmeye bastı.

GAZ FİLİSTİN’LE İSRAİL’İ ORTAK YAPTI

Açıklama, Mısır Petrol ve Madencilik Bakanlığından geldi. Buna göre, Mısır’ın ev sahipliğinde, Filistin, İsrail, Ürdün, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan enerji bakanları forumun kurulması için Kahire'de bir araya geldi. 

GAZ GEÇİŞİNDE ULUSLARARASI NORM

Doğu Akdeniz Gaz Forumu, bölgesinde mevcut doğal gaz üreticisi ve olası üreticilerle tüketiciler arasında, bölgeden geçişle ilgili kurallarda, uluslararası hukuka uyma şartı aranacak.
Ayrıca, Forum ülkelerinin bakanları, gaz potansiyelinin maksimum düzeyde verimle kullanılmasına yönelik ekonomik, teknik alanlarda iş birliği yapma taahhüdünde bulundu.

FORUM, ÜYE ÜLKELERİ GÖZETECEK

Bunların yanı sıra forumun ana hedefi, arz ve talebi temin ederek, oluşacak gaz piyasasını üyelerin çıkarlarına uygun hale getirmek.
Forumun merkezinin Mısır’ın başkenti Kahire’de olmasına oy birliği ile karar verilen DAGF’ın iç yapısının detaylarını belirlemek üzere, üye ülke enerji bakanları, nisan ayında tekrar buluşacaklar.

MENFAATİ ÖRTÜŞEN ÜLKEYLE İŞBİRLİĞİ

DAGF’ın menfaat ya da amaçları ile örtüşen, Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki, geçiş ülkesi, üretici ya da tüketici ülkeler, daha sonra Forum’a üye olabilecekler.