Sanayi ve ekonomiye katkılarının yanında doğaya da destek olmaya devam eden Aygaz, ülkemizi temiz enerji olarak bilinen LPG ile tanıştıran firma aynı zamanda. Geçtiğimiz günlerde 2016-17 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu paylaşan Aygaz, İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında geliştirdiği ürün ile hizmet ve iş süreçleriyle birlikte neredeyse 1,9 milyon kWh enerji ve 500 ton CO2’in üzerinde sera gazını en aza indirgedi.

2017 ‘de AR-GE faaliyetlerine 7 milyon TL, 2016-17 sürecinde çevresel yatırım ve giderlerine 12 milyon TL yatıran Aygaz, otogaz alanında ilerlettiği özel formül ile de büyük miktarda karbon salımının önüne geçti. Ülkemizdeki yaşam alanlarında senelik ortalama tüketilen enerji miktarı 2.760 kWh kadar. Sürdürülebilirlik çalışmaları sonucunda yaptıkları tasarrufun 700 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine eşit olduğunu söyleyen Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, sözlerini şöyle tamamlıyor: ‘’Formülü geliştirilmiş olan Aygaz Otogaz ürünümüz ise yılda 20 bin ton karbon salımının önüne geçmiş oldu. Bu, yılda ortalama 2.750 kg karbon salımı yapan yaklaşık 7 bin 300 aracın karbon salımının sıfırlanması anlamına geliyor.”

SÜRDÜREBİLİRLİK RAPORU NE DİYOR?

Türkiye’nin tek entegre LPG dağıtıcısı Aygaz, yayınladığı 2016-17 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative-GRI) Standartları “temel” maddesine bağlı olarak oluşturdu. Açıklanan rapora göre, 2017 senesinde 1,9 milyon kWh enerji ve 500 ton CO2’in üzerinde sera gazı indirgemesi oluşturan Aygaz; yaptığı AR-GE faaliyetletine 7 milyon TL bütçe ayırdı, çevresel yatırım ve harcamaları ise 12 milyon TL'yi buldu. Aygaz Otogaz tarafından özel geliştirilen formül, karbon salımını 20 bin ton daha aza indirgenmesini sağladı. Tüpgazlarda bulunan çevre ve doğa dostu kokulandırıcı Greenodor sayesinde de LPG kükürt içeriği önemli bir boyutta azaltıldı. Dünya pazarımda önceliklerini sırlama çalışması yapan Aygaz,; Ar-Ge ve İnovasyon”, “Teknoloji ve Dijitalleşme”, “Müşteri Memnuniyeti ve Gizliliği”, “Risk Yönetimi”, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Operasyonel Mükemmellik ve Güvenlik”, “Ürün Kalitesi ve Güvenliği”, “Dağıtım Ağında Kalite ve Güvenlik”, “Kurumsal Yönetim ve İş Etiği” önemli seviyede sürdürülebilirlik alanlarını belirledi.

TÜRKİYE'Yİ TEMİZ ENERJİ İLE BULUŞTURAN ŞİRKET

2016-17 dönemine ait yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporu’nu yorumlayan Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, konu ile ilgili olarak, “Türkiye’yi ilk kez temiz enerjiyle tanıştıran bir şirket olarak, kurulduğumuz 1961 yılından bu yana hem ekonomiye hem de çevreye değer katma hedefiyle çalışmalar yürütüyoruz. Bu alandaki yatırımlarımızla, enerji yönetimi ve çevresel performansımızda somut iyileşmeler kaydetmiş durumdayız. İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planımızla, sera gazı yoğunluğu değerini düşürmeye devam ediyoruz. Enerji verimliliği projelerimizle de tüketimimizi her geçen yıl daha da azaltıyoruz. Bu çalışmaların sonucu olarak, geçen yıl yaklaşık 1.9 milyon kWh enerji tüketiminin önüne geçmiş olduk. Türkiye’de hanelerin yıllık ortalama asgari elektrik tüketiminin 2.760 kWh civarında olduğu dikkate alındığında bu oran yaklaşık 700 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.'' dedi. Tezel ayrıca geçtiğimiz sene yapılan AR-GE faaliyetlerine 7 milyon TL harcadıklarını belirtti.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ UYGULAMALAR

Çalışmada kullandıkları modellere son şeklini vermek için hem dijital hem de inovasyon kültürü alanlarındaki faaliyetlerini firma merkezinde konumlandıran Aygaz, dijital dönüşümün sağlanması amacıyla “Aythink Fikir Toplama Platformu”nu hayata geçirdi. Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, uygulamayı ''Geleceğin enerji tedarikini bugünden tasarlamak ve müşteri beklentilerini karşılamak amacıyla Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyoruz. 2017 yılında fikri hakları Aygaz’da bulunan 48 patentle bu alanda da sektör lideri olmamız bu alana verdiğimiz önemin somut bir

kanıtı. Tüpgaz ürünümüzün her aşamasında takip imkânı sağlayan tüp izlenebilirliği ve kükürt içermeyen doğa dostu kokulandırıcı olan Greenodor bu alandaki en önemli projelerimizden ikisi. Greenodor’un hem dünya LPG sektörü için bir ilk olması hem de LPG kükürt içeriği limitini büyük ölçüde azaltması nedeniyle LPG firmalarının ilgisini çekeceğine inanıyoruz.” sözleriyle anlatıyor.

“ARINNA PROJESİ” İLE SERA GAZINA KARŞI...

Sera gazı salımını en aza indirgemek amacı ile yenilebilir enerji yatırımları yapan Aygaz'ın çalışmalarından biri de tesis çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretimi yapacak olan Arinna Projesi. Bu proje için Aygaz'ın Gebze İşletmesi’nin çatısına Güneş Enerjisi Sistemi kurulumu gerçekleştirildi. 75 kW kapasiteye sahip santralde, 25 kW'lık üç ayrı solar panel teknolojisi yer aldı. Ayrıca kullanım zamanı geçen, iade olan Aygaz tankları yeniden kullanım için hazırlanarak, bunu mümkün kılmayanları geri dönüşüme gönderen bir diğer çalışma ise çevre lisans süreci tamamlanan Eskişehir Tüp Dağıtım Merkezi’nde oluşturuldu. Esasında su verimliliğini barındıran projeye kapsamında geride bıraktığımız senede şebeke suyu kullanımı %26,4, yeraltı suyunda ise % 30,5 azalma görüldü.