Türkiye, 2018 yılının bahar ve yaz aylarını istatistiklerin çok üstünde bir yıldırımlı gün sayısıyla karşıladı. Yıldırım darbesi şiddeti 200ka değerini aşmakla beraber çok kısa zamanda yüzbinlerce yıldırım birçok tesise zarar verdi. Sadece 14-15 Haziran 2018’de Türkiye 155 bin  yıldırım alırken bu sayı yıl genelinde 1 milyonu aştı. Bu yıldırımlar sebebiyle de birçok tesisin makinaları, otomasyon sistemleri, kamera sistemleri zarar görürdü. Trafolarda patlamalar yaşandı. Hemen hemen her tesiste bir aktif paratoner sistemi bulunurken yüzde 90 tesise yıldırımın elektriksel etkisinden koruma sağlayan AG Parafudr sistemleri bulunmuyor. 2019 yılında yine yıldırımın yoğun olarak kendi hissettireceği döneme girerken zarar gören tesisler gerekli önlemleri alırken zarar görmeyenler ise konunun öneminin henüz farkında değil. Yıldırımdan korunma merkezi olarak fabrika, endüstriyel tesis ve enerji santralleri yetkililerini bu konuda önlem almaları konusunda dostça uyarmak istiyoruz. Alçak gerilim parafudrları tesis tipi, bölgesine göre farklılık göstermekle birlikte enerji, data ve haberleşme hatlarının doğru ürünler seçilerek korunması önemlidir. Bu konuda doğru ürünlerin seçilmesi için tesislerde bir keşif çalışması yapılması gerekiyor ve doğru noktaya doğru ürün önerilerek tesis koruma altına alınıyor. 

Yıldırım darbesi direk korunması gereken tesise düşebileceği gibi, yüksek gerilim hattı veya topraktan da ilerleyip tesislerde hasara sebep olabilir. Yıldırım darbesinin düştüğü yerden 2 kilometre yarıçapında bir alana etki etme özelliği bulunuyor. Direk tesisinize düşmesede eşpotansiyel farklılıktan dolayı darbe komşu tesisler üzerinde yayılabiliyor. Toprağa akan darbe direnç farklılığından dolayı tesisin enerji hattından, data hattından, yerel iletişim ağından, CCTV hattından veya Telekom hattından ilerleyip tesis içerisinde yer alan elektriksel cihazlara ve otomasyon sistemine zarar verebiliyor. Hasarın meydana gelmemesi için paratoner veya pasif yakalama uçları ile oluşturulan fiziksel korumanın yanında AG Parafudr ürünleri ile de tesis içi korumanın sağlanması gerekiyor. 

Fabrika ve endüstriyel tesislerin topraktan gelebilecek darbelere karşı korunması sırasıyla; ana dağıtım panolarının korunması, tali dağıtım panolarının korunması ve hassas cihazların korunması şeklinde sağlanıyor. Doğru bir şekilde yapılan AG Parafudr ürünleri ile koruma, topraktan gelebilecek yıldırım darbesini, ürün içinde yer alan gaz deşarj tüpü ve varistör teknolojisi ile sisteme girmeden önce içerisinde sönümleyerek tekrardan toprağa aktarmasını sağlayacaktır. Bu şekilde sistem çalışmasını devam ettirecek ve üretimde yaşanacak olası bir duraksamanın önüne geçilmiş oluyor.

YILKOMER KEŞİF KAMPANYASI

Tesisinizde AG Parafudr sistemleri konusunda eksiklik olduğunu düşünüyorsanız Yılkomer uzman mühendisleri tesisinize gelerek  gerekli keşfi  ve teknik analizleri yaparak korunması gereken noktaları IEC 62305 standartına uyarak  belirleyip; IEC 61643-11 standartında test edilmiş ürünleri sizlere önererek tesisizin korunmasını sağlayabilir. Yılkomer korumasını sağladığı tesislerde yıldırım kaynaklı hasarlara karşı 3 yıl sistem garantisi sunuyor.