BERLİN (AA) - KOnferans sırasında söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin, enerji piyasası dönüşümündeki ilk süreci başarıyla geçtiğini vurgulayarak, "Enerji altyapımıza büyük önem veriyoruz. Hem gaz hem de elektrik sektöründe iletim ve dağıtım tarafında şebekemizi daha dirençli ve güvenli yapabilmek için kayda değer yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle doğal gaz alanında piyasa reformlarımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu..

Bayraktar, Berlin Enerji Dönüşüm Konferansı'nda sırasında yaptığı konuşmasında, enerji dönüşümünün iki döneme ayrılabileceğini ve piyasa dönüşümü olarak da isimlendirilen ilk aşamanın 17 yıl önce başladığını belirtti.

Bu aşamada dikey bütünleşik ve kamu odaklı modeli daha fazla rekabee dayalı piyasa modeline dönüştürmeye uğraştıklarını belirten Bayraktar, tüm piyasa faaliyetlerini ayrıştırdıklarını ve ilgili sektör şirketlerini özelleştirdiklerini dile getirdi.

Bayraktar, piyasa serbestleşme süreci boyunca gereken tüm araçlardan yararlanıldığını ancak bu sürecin o kadar da kolay bir süreç olmadığını vurgulayarak, "İlk olarak bu süreçte elektrik piyasasında önce fiyat artışlarına daha sonra da fiyatların düştüğüne şahit olduk. Bu birinci enerji dönüşümü için ana zorluklardan birisiydi. Dolayısıyla buradan alınan ilk ders piyasa için doğru fiyat sinyallerinin verilmesiydi." şeklinde konuştu.