Pandemi döneminde tüketicilerin öncelikli tercihi olan, büyük önem kazanan ürünlerin temassız teslimatı gibi gıda sektörünün üretim sürecinde de “el değmeden”, her türlü hijyen koşulları göz önünde bulundurularak yapılan üretimin değeri fazlasıyla anlaşıldı. Sektörün önde gelen üreticileri de insan hatalarını ortadan kaldırmak ve hijyenik imalat amacıyla “el değmeden” yapılacak üretimin başrolüne robotları yerleştiriyor. Hatta bazı üreticiler, tarladan ürünlerin ekim ve hasat aşamasından fabrikadaki sevkine kadar otomasyonu ve robotları yatırım planlarına dahil ediyor. Gıda-içecek sektöründe ağırlıklı olarak paletleme-paketleme, alma-bırakma, makina besleme, etiketleme, kalite kontrol gibi proseslerde tercih edilen robotlar, maliyetlerin optimize edilmesinde, verimliliğin artırılmasında, kalitenin sağlanmasında üreticilere önemli faydalar sunuyor. Manuel süreçlerin otomatize edilmesiyle öncelikle maliyetleri göz önüne alan işletmeler, ayrıca çalışanlarının güvenliğini, sağlığını ve ergonomisini düşünerek de yatırım kararı alabiliyor.

***

Ağustos sayımızda “Gıda ve İçecek Sanayi”ni mercek altına alıyoruz. Bu doğrultuda kapağımıza gıda sektörünün atıştırmalık kategorisinde önde gelen üreticilerden biri olan, dünya çapında 111 fabrikası ile 150’den fazla ülkede ürünleri satılan Mondelēz International firmasını taşıdık. Bu kapsamda sorularımızı yanıtlayan Mondelēz International Türkiye Proje Mühendisi Oğuzhan Soylu, Gebze fabrikalarında neden robotlara ihtiyaç duyduklarını ve yatırım ile birlikte elde ettikleri kazanımları anlattı. “Robotlu Üretim Vizyonu” bölümümüzde ise, halihazırda kullandığı konvansiyonel endüstriyel robotların yanı sıra bir süre önce üretimine kolaboratif robot entegre eden TürkTraktör var. TürkTraktör Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebi Doğan Özdöngül, Erenler fabrikalarında saha çalışanları ile kolaboratif robotların iş birliği içerisinde çalışmaya başlamasıyla verimliliklerini arttırdıklarını ifade etti.

Gelecek aya kadar sağlıkla kalın, hoşçakalın. Keyifli okumalar...