DELTA markası ile endüstriyel ve robotik otomasyon alanında, LEUZE & PIZZATO ile makine ve iş güvenliği konularında ortaklık içerisinde olan Dostel Otomasyon genellikle paketleme firmalarıyla çalışıyor. “Firmamızın tercih edilmesindeki en büyük unsurlardan birisi de satış sonrası destek. Müşterilerimiz satın aldıkları ürünün kurulumu, devreye alınması ve kullanılması konusunda rahat bir şekilde bizden teknik destek alabiliyor. Bu da bizi sektörde ön plana çıkaran başlıca unsurlardan biri” diyen Furkan Özgür ile sundukları robotik çözümleri konuştuk.
Sunduğunuz robotik çözümler hakkında bilgi verir misiniz? Hangi uygulamalar için ne tür robot çözümlerinizi müşterinizle buluşturuyorsunuz?
Firmamız bölgesel konumunun avantajıyla sektör bazında geniş bir alana hizmet edebiliyor ve çşitli sektörlere uygulama yapabiliyor. Robotik çözümler olarak “Ürün hattı besleme” başlığı altında çözümlerimiz mevcut. DELTA Eklemli (Articulated) robotların sağlamış olduğu yüksek hassasiyet ve sürdürülebilirlik sayesinde hatların hızlı şekilde beslenmesi konusunda birçok projeye imza attık. “Hat (Konveyör) Takibi” başlığı altında çözümlerimiz var. Bu uygulamalar için DELTA’nın SCARA robotları kullanılıyor. Hali hazırda sürekli çalışan bir hattı durdurmadan işlem yapabilmek için DELTA robotlarda hazır fonksiyon olarak bulunan “Conveyor Tracking” metoduyla sistemimize adapta etmek oldukça hızlı ve kolay.
Bize örnek bir projenizi paylaşır mısınız? Müşteriniz size nasıl bir taleple geldi? Hangi ihtiyacına istinaden sizden çözüm sunmanızı istedi? Ne tür bir çözüm uygulandı? Proje sırasında olası sorunlar nasıl aşıldı? Proje öncesine göre yatırım, ne tür verimlilikler kazanımlar sağladı, yatırım ne kadar sürede kendini ödedi, müşteri tarafının geri bildirimleri nasıl oldu, paylaşır mısınız?
Metal işleme sektöründen çalıştığımız bir firma ile son olarak bir robotik projeye imza attık. Proje ana hatlarıyla ürünün doğruluk-yanlışlık kontrolü amacıyla geliştirildi. Ürün üzerinde yer alan çapakların kontrol edilmesi gerekiyordu. Daha önce hepsi tek tek çalışanlar tarafından kontrol ediliyordu. Müşterimiz bunu otomatikleştirmek adına bize başvurdu. Bu sorun özelinde eklemli robotun çözüm olabileceğini iletip daha sonra proje aşamasına ilerdik. Proje aşamasında sistemsel olarak çapak kontrolünü daha sağlıklı yapabilmek için müşterimiz tarafından sensör talebi oldu. LEUZE kübik sensörleri ile bu sorunun üstesinden gelebildik. Proje tesliminden sonra müşterimizden herhangi olumsuz bir geri dönüş almadık. Daha sonra müşterimiz ile sistemin verimliliği hakkında bir görüşme gerçekleştirdik. Üretim hattı üzerinde 2 kişiyi aynı anda çalıştırıp ürünleri kontrol etmek yerine ürün hattında aktif bir çalışanla robot kontrolü yaparak sistemlerinin düzenli çalışabildiğini ilettiler.
Robot pres beslemenin üretimde ne gibi avantajlar sağladığını söylersiniz?
Pres uygulamalarında robotik çözüm olarak hem Eklemli (Articulated) hem de Scara robotlarımız kullanılabilir. Erişim mesafesinin biraz daha yüksek olduğu uygulamalar için Eklemli, daha yüksek hız ve düşük erişim mesafesi için Scara robotlarımız tercih edilebilir. Besleme hatlarının hemen hemen hepsinde robotik çözümler verim sağlıyor. Uygulama özelinde sadece ürünü bir sonraki hatta aktarmak değil aynı zamanda ürünün doğruluk-yanlışlık kontrolünün yapılması da büyük önem taşıyor. Bunu otomatikleştirebilmek için robotik çözümler sürdürülebilirlik konusunda daha fazla önem kazanıyor.
İlk kez robot yatırımı yapacak firmalara önerileriniz nelerdir?
Her sektörde olduğu gibi robotik sektörüne de yeni başlayacak firmaların mutlaka bazı çekinceleri oluyor. Bunu yaşamamak adına robotik bir proje yapmak için işin yalnızca sisteme dair değil olarak değil bu sistemin güvenliğine dair de alınması gereken önemleri olduğunu unutmamak gerekiyor.
Son olarak sektöre mesajınız nedir?
Çok yakında fiyat-performans, sürdürülebilirlik ve yüksek hassasiyet ile ön plana çıkan DELTA marka robotlar piyasada yoğunlukta yer alacak. Bu robotlar ile yapılacak projelerde proje desteği, ürün talebi ve teknik destek için bizleri tercih edebilirler.