Endüstri 4.0 Uygulamaları

DORUK 2022 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Global arenada 300’ü aşkın fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren teknoloji şirketi Doruk, 2022 yılı hedeflerini açıkladı.

Geleceğin fabrikalarında yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile “dünyanın en iyi çözümleri” olarak konumlanmayı misyon edinen Doruk, 2022 senesinde ProManage ile pek çok fabrikayı dijital üretim merkezlerine dönüştürmeyi planlıyor.

Yeni yıl ile birlikte daha fazla sanayiciye ulaşmayı hedefleyen firmanın hedefinde dünya markası olmak bulunuyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, 2017’de kurulmuş olan ve halihazırda faaliyette olan ABD’deki firmaları ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. ile küresel olarak genişlerken Chicago’daki MxD Teknopark bünyesinde global projelere imza atmak istediklerini dile getirdi.

"2021 YILI DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Covid-19 pandemisiyle birlikte artan dijitalleşme ihtiyacı doğrultusunda fabrikaların üretim yönetim mekanizmalarını dönüştürme talebinde ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Özden; “2021 senesinin hem yeni normale adapte olmayı isteyen sanayinin gelişimi hem de dijital dönüşüm için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Doruk olarak özellikle ülkemizdeki girişimlerin yüzde 99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin üretimlerinde kayıp yaşamaması, verimliliklerini artırıp kâr potansiyellerini yükseltmeleri ve en önemlisi de fabrikadaki belli süreçleri manuel olmaktan çıkarıp otomatize edebilmeleri için akıllı iş çözümlerimiz ile yanlarında yer aldık. KOBİ’lerin hem küresel rekabet yapısına dahil olması hem de makro büyüme elde etmesi için dijitalleşmeleri önündeki engelleri kaldıran çözümler geliştirdik. Kamera görüntülerinin dijital veriye dönüştürülmesi teknolojisi olan Computer Vision ile pek çok firmanın dijital fabrikaya dönüşmesinde öncü bir rol üstlendik. Bu teknoloji, yapay zeka ve makina öğrenmesi teknikleri ile kamera görüntülemesinin anlamlandırılması sağlamakta olan bir sistem. Ürün sayma, operasyon sayma, ürün kimliklendirme, yeniden işleme, manuel montaj gibi proseslerde operasyon adeti süresi ölçme, kalite kontrol ve montaj hattı boyunca ürün ve kalite uygunluğunu işletmelerin doğrulayabilmesini sağlıyor. Dijitalleşmenin temel dinamiğini oluşturan artırılmış gerçeklik, makina öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri ve analitik konularında yetkin kadromuz ile pek çok şirkete dijital dönüşüm mentorluğu hizmeti sunduk, sunmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"DİJİTALLEŞMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ ORTADAN KALDIRIYOR"

ProManage Cloud ile üretim yönetimini uzaktan yaparak KOBİ’lerin verimli ve kârlı üretime devam etmelerini desteklemeyi amaçladıklarını dile getiren Özden, sözlerine şöyle devam etti:

"Fabrikalarda oyunun kurallarını değiştirecek kadar farklı ve rakipsiz olan ProManage Cloud, dijitalleşmenin önündeki pek çok engeli ortadan kaldırarak KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini kolaylaştırıyor. En başta az eforla kurularak iş gücü engelini ortadan kaldırıyor. Sadece bir adet makine ve bir aylık kullanımla başlanabilen ProManage Cloud, esnek makine adedi ve süre kullanıma kadar ölçekli şekilde büyütülebilen dünyadaki en hesaplı dijitalleşme sürecini başlatıyor. Veri tabanı ve server ihtiyacı olmadan yalnızca internet bağlantısıyla gelişmiş alt yapı sorununa da son veriyor. Üstelik fonksiyon ekleyebilme ve sistemi kendi ihtiyacına göre devamlı dönüştürme şansı sağlayarak yatırımın zamanla düşük fonksiyonlu kalma riskini de nötralize ediyor. Dijitalleşme yatırımlarını risk olmaktan çıkaran, yararları kanıtlanmış bir çözüm olan ProManage Cloud, hazır şekilde üretim sahalarına teslimi yapılıyor. Bu ürünümüz sayesinde KOBİ’ler işletmelerini mobilden izleyebiliyor, üretim miktarını ve makinelerin çalışıp çalışmadığını takip edebiliyor. Ürünümüzün hem ülkemizde hem de yurtdışı pazarında faaliyetlerine de başladık. Önümüzdeki dönemde de hem ülkemizde hem de dünyada gelişime açık sektörlerdeki dijitalleşme yolculuğuna rehberlik etmeye devam edeceğiz."

"HEDEFİMİZ, TÜM AVRUPA ÜLKELERİNE ULAŞMAK"

Şirket olarak ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Özden; “Geçtiğimiz dönemde ABD’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. Isimli firmamızın, Japonya merkezli ITO Corporation ile partnerlik anlaşması imzalamasıyla Asya Pasifik pazarına giriş yapmıştık. Şimdi ise orta ve uzun sürede tüm Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu noktadaki ana amacımız dünyaya yayılmak ve üretim yönetim sistemleri alanında Türkiye’den çıkan öncü bir teknoloji markası olmak. Dolayısıyla ABD’daki şirketimizle ProManage ürünümüzü bütün dünya sanayisine tanıtmak ve entegre etmek bizler için çok önemli. Bu doğrultuda farklı sektörden dev firmaların yer aldığı Chicago’daki MxD Teknopark bünyesinde yer alarak bu firmalar ile özellikle üretim yönetim sistemleri alanında ortak projeler gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

DÜNYANIN İLK 3 MES ÜRETİCİSİNDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYOR

ProManage Smart Manufacturing Solution Inc. firmasına ilişkin yeni gelişmelerden de bahseden Aylin Tülay Özden, söz konusu hedeflerini şu şekilde özetledi: 

"2021 senesinde Amerika’deki firmamızın operasyonel faaliyetlerine başladık. Bu adımla vizyon olarak belirlemiş olduğumuz ‘Dünyanın ilk 3 MES üreticisi arasında olmak’ yolunda kuvvetli bir adım atmış bulunuyoruz. Bilindiği üzere Amerika, dünyada yapılan tüm pazarlama, satış ve uygulama faaliyetlerinin merkezi olarak kabul ediliyor. Biz de ProManage'in yurtdışındaki operasyonlarının merkezi olarak Amerika’yi konumlandırılıyoruz. ProManage olarak ABD’da yerel üretim endüstrisini dijitalleşme yoluyla güçlendirme amacıyla kurulmuş olan DMDII'ın (Digital Manufacturing Design and Innovstion Institute) yeni adıyla MxD-R&D’nin partnerlerinden birisiyiz. Devam eden ‘Manufacturing IT’ projelerinde konsorsiyum üyesi olarak Ar-Ge çalışmalarımıza son hızla devam edeceğiz."