İstanbul Sanayi Odası ve ENOSAD’ın iş birliği ve IAS Yazılım’ın katkılarıyla, 16 Haziran’da başlayıp 16 Temmuz’da sona eren ve konunun uzmanlarını bir araya getiren dijital dönüşüm webinar serisinde sektörel bazda dönüşüm konuşuldu. Webinarlarda bahsedilen bir konu da özellikle pandemi döneminde daha da yakından görüldüğü, aslında her şeyin depolarda başlayıp depolarda tamamlandığının farkına varıldığı, dijital dönüşüme depolarda başlanması gerektiği ve bu çerçevede depo sistemlerine öncelik verilmesinin önemi dile getirildi. Fabrikaya gelen ham maddenin veya yarı mamulün insan eli değmeden otomatik olarak depolanması, depolardan da üretim sahasına AGV gibi insansız otonom ve mobil araçlarla/robotlarla gelmesi gerekliliğinin altı çizildi. Bu anlamda e-ticaret sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörler, depolarında envanter takibinden koli taşımaya, kolileri sınıflandırmadan toplamaya otonom olarak çalışan robotlardan ve sistemlerden (Örn: Amazon’un Kiva’sı) faydalanıyor.

***

28 milyar dolara yakın ihracata ve 1 milyonu aşkın istihdama sahip tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkemiz için önemli katma değer yaratan sektörler arasında yer alıyor. İmalat sanayi içinde en yüksek istihdamı sağlayan ve bu nedenle istihdamın lokomotifi olan sektör, yılda yaklaşık 16-17 milyar dolarlık ihracat fazlası da veriyor. Almanya, Bangladeş, Çin, Hindistan ve İtalya ile birlikte dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim ihracatçısı olan sektör, ayrıca gerek teknolojilere hızlı entegre olması gerek teknik bilgisi ve altyapısı gerekse deneyimi ile ülkemizin en gelişmiş, modern sanayi kollarından biri.

***

ST Depolama Çözümleri dergimizin Ağustos sayısında “Tekstil Sanayi Depoları”nı kapağımıza taşıdık. Bu çerçevede röportaj yaptığımız Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Atakan, depolarında gerçekleştirdikleri yeni yatırımlarını ve özel depo yazılımlarıyla stok takibinde zamandan nasıl tasarruf ettiklerini anlattı. Kapak konumuz dahilindeki ikinci röportajımızda sorularımızı yanıtlayan Aster Textile Depo Müdürü Murat Güngör ise, üretim ve paketlemeden sevk edilme aşamasına kadar izlenebilirliği sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla Aster Barkod ve RFID barkod yazılımlarının, mevcut ERP programlarına entegre etme çalışmalarını paylaştı.  Bu ay “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda ele aldığımız konular ise; Fabrika İçi Trafik ve Robotik, Forklift, RFID Teknolojileri, Picking Sistemleri, Raf Sistemleri, Konveyör ve Taşıma Sistemleri, Taşıma Sistemleri ve Yazılım.