Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Sanayide Dönüşüm Buluşmaları etkinliği, 22 Mayıs tarihinde Bursa Swissotel Uludağ'da gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını ise Impacta Kurucu Ortağı Başar Ceylan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Uğur ve Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun gerçekleştirdi.

Bursalı sanayicilerin bir araya geldiği etkinlikte TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Dr. Ali Çufadar, “Makroekonomik Görünüm: Riskler ve Fırsatlar” başlıklı özel sunumu ile ekonomik değerlendirmelerini ve tahminlerini paylaştı. Etkinlikte ayrıca teknolojik trendler ve dijital çözümler, iş yönetiminde verimlilik ve kodsuz çözümler ve sürdürülebilir finansman kaynakları konularında sunumlar da gerçekleştirildi.

CNC Tezgâhlarında Dijital Dönüşüm Başladı
CNC Tezgâhlarında Dijital Dönüşüm Başladı
İçeriği Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANIYLA BULUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Impacta Kurucu Ortağı Başar Ceylan, Sanayide Dönüşüm Buluşmalarının ikinci yılına ilişkin yaptığı açılış konuşmasında, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ve değerli paydaşlarımızın destekleriyle, yeni dönemin ilk etkinliğini Bursa'da gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl boyunca ülkemizin farklı bölgelerinde düzenlediğimiz buluşmalarla, sanayicilerimizin dijitalleşme yolculuklarına katkı sunmayı hedefledik. Bu yıl da aynı vizyonla Türkiye'nin dört bir yanındaki sanayi kuruluşlarımızla bir araya gelmeye devam edeceğiz. Dijital dönüşüm, sanayi işletmelerinin yalnızca teknolojik gelişmelere uyum sağlamasını değil, aynı zamanda uzun vadeli rekabet gücünü ve sürdürülebilirliğini sağlayan bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda, paydaşlarımızla birlikte üretim dünyamızın dijital çağda güçlü bir şekilde varlık göstermesi için çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

"YA DÖNÜŞÜME AYAK UYDURACAKSINIZ YA DA KADERİNİZE RAZI OLACAKSINIZ"

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Uğur, etkinlikte konuşmasında sanayinin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekillendiğini vurguladı. “Geleceği öngörebilmenin en iyi yolu, onu inşa etmektir” ifadelerini kullanan Burkay, Bursa'nın Türkiye'nin sanayi dönüşümündeki öncü rolüne dikkat çekti. Bursa'nın 17 organize sanayi bölgesi, 18 milyar doları aşan ihracatı ve kilogram başına yaklaşık 4 dolarlık ihracat değeriyle Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. 2013'ten bu yana üretimin niteliğine, sürdürülebilirliğine ve dijital yetkinliğine odaklandıklarını belirten Burkay, dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve yapay zekânın; üretim, istihdam ve şehir yaşamını dönüştürdüğüne dikkat çekti. Bu dönüşümün merkezinde insanın olduğunu vurgulayarak TEKNOSAB, Model Fabrika, BUTEKOM, MESYEB ve Dijital Dönüşüm Projesi gibi makro projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. İbrahim Burkay, “Hatalar çoğu zaman üründe değil, düşünce biçiminde başlıyor. Dönüşüm, bir tercihten öte zorunluluktur” dedi. Geçmişte değişime ayak uyduramayan Detroit, Manchester ve Pittsburgh gibi şehirlerin yaşadığı zorlukları hatırlatan Başkan Burkay, “Dünya ne kadar değişse de tarih tekerrürden ibarettir. Ya dönüşüme ayak uyduracaksınız ya da kaderinize razı olacaksınız” sözleriyle değişime uyumun önemini vurguladı. Teknoloji odaklı dönüşümün bir taraftan yıkıcı inovasyona neden olduğunu diğer taraftan ise verimlilik, kaynak kullanımı, yeni meslekler ve küresel pazarlara erişim sağladığını belirten Burkay, e-ihracatın önemine değindi. İbrahim Burkay, “Biz Bursa olarak duvar değil, yel değirmeni kuranlardanız. Değişimi korkuyla karşılamıyor, onunla büyümenin yollarını arıyoruz” ifadelerini kullandı.