ST Endüstri Radyo’ya konuk olan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) Genel Sekreteri Koray Hatipoğlu, Türk döküm sektörünün 2019 yılına kadar ciddi bir atakta olduğunu belirterek şöyle konuşmuştu: “Son 5 yılda dünya döküm sektörünün içerisindeki payını yüzde 34 oranında artırmıştı. 2018 itibarıyla dünya döküm üretiminden, Türk dökümünün aldığı pay yüzde 2’ye ulaştı. Hep dünya ortalamasının üzerinde büyümüştük ve bu yılda büyüme öngörüyorduk fakat aldığımız görüşler, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20-25 bandında bir düşüşü öngörüyor. Eski kapasitelere ulaşılması için öngörülen tarihi, 2021 sonrası diyebiliriz.” Sektör, eski kapasitelere ulaşmak ve pandemi sürecindeki kayıpları bertaraf etmek adına yatırımlarını artırıyor. Sektör temsilcileri, robotların getirdiği
avantajların yanı sıra özellikle pandemi döneminde robotik sistemler, otomasyon ve dijitalleşme yatırımlarına önem veriyor. Çalışanlarını korumak, yakın temas çalışmayı gerektirecek süreçleri azaltmak, bulaş riskini minimuma çekerek verimliliği yükseltip, hata oranlarını en aza indirmeyi hedefliyor.

Söz konusu yatırımları yapan firmalar, fiziksel yerine zihinsel çalışmayı artıran, robotik gücünü geliştiren çalışma modelleri ile hem pandemi sürecinde hem de pandemi sonrasındaki akıllı fabrikalara giden süreçte büyük avantaj sağlayacak.

***

Yılın ilk sayısında kapak konumuz “Döküm Sanayi”. Bu ay TÜDOKSAD üye firmalarından Demisaş Döküm’ü kapağımıza taşıdık. Demisaş Döküm Genel Müdürü Emre Giray, robotların operasyonlarında ve üretim miktarlarında standartlaşmayı sağladığını, bunun da müşteri memnuniyeti ve prestij olarak olumlu yansımaları olduğunu ifade etti.

Dosya konularımız ise; Endüstri 4.0 ve Yapay Görme & Görüntüleme. Yeni yılın ilk sayısında robotik dünyasında yaşanan gelişmelere, sektör profesyonelleriyle
gerçekleştirdiğimiz röportajlara ve birbirinden farklı uygulamalara yer verdik.