Endüstriyel uygulamalarda devrim yaratan dijital ikiz teknolojisi, üretim sürecinin birebir dijital kopyasını oluşturarak, simülasyonlar aracılığıyla üretim sürecinde olası hataları önceden tespit etmeye olanak tanıyor. Bu sayede, ürün prototipleri üzerinde yapılan testler ve optimizasyonlar, gerçek üretime geçmeden önce sanal ortamda yapılarak riskler ve maliyetler hesaplanıyor. Bu sayede dijital ikiz teknolojisi şirketlerin birçok konuda tasarruf sağlamalarına olanak tanıyor.

Mitsubishi Electric'ten Yeni Yapay Zeka Çözümü
Mitsubishi Electric'ten Yeni Yapay Zeka Çözümü
İçeriği Görüntüle

DİJİTAL İKİZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE DE KATKI SAĞLIYOR

Dijital ikiz ve yapay zeka teknolojileri alanında çalışan MetaEntry Kurucu Ortağı Nihat Özkurt, dijital ikiz teknolojisinin enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe katkılarını şu sözlerle anlatıyor:

"Dijital ikizler, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği açısından işletmelere büyük katkılar sağlıyor. Örneğin, makinelerin ve sistemlerin performansı gerçek zamanlı olarak izlenip analiz edilerek, enerji israfı tespit edilebilir. Dijital ikizlerle yapılan simülasyonlar, fiziksel prototiplerin ve deneme yanılma süreçlerinin azaltılmasına yardımcı olur, bu da malzeme israfını en aza indirir. Bu teknoloji sayesinde daha verimli üretim, daha az atık ve daha sürdürülebilir operasyonlar mümkün."

Gerçek zamanlı veri analizinin, dijital ikizlerin başarısındaki önemine de değinen Özkurt, şöyle anlatıyor:

"Gerçek zamanlı veri analizi, dijital ikizlerin başarısında kritik bir role sahip. Sistemleri anlık olarak izleyip, gerekli ayarlamaları yapmak için verilerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde işlenmesi gerekiyor. En büyük zorluk bu, yani büyük veri hacmini işleyebilmek ve doğru veriye her an erişebilmek. Ayrıca, veri güvenliği de bu tarz sistemlerde önemli bir konu. Yapay zekanın da desteği ile doğru veriyi, anında işleyip aksiyona dönüştürmek için kesintisiz bir haberleşme gerekiyor."

DİJİTAL İKİZ GELECEĞE HÜKMEDECEK

Son olarak dijital ikiz teknolojisinin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerini paylaşan Özkurt, "Dijital ikiz teknolojisinin gelecekte daha fazla yaygınlaşacağı alanlar arasında sağlık, üretim, perakende ve eğlence sektörü gibi birçok sektör yer alıyor. Sağlıkta, kişisel tedavi planlamaları ve cerrahi simülasyonlar için kullanılacak. Üretim alanında fabrikaların dijital kopyalarıyla operasyonlar optimize edilecek ve hatalar minimuma indirilecek. Perakendede, müşteriler sanal mağazalarda alışveriş yapabilecekler. Eğlence sektöründe ise sanal konserler ve interaktif etkinliklerle deneyimler daha gerçekçi hale gelecek." diyerek sözlerini tamamlıyor.

MetaEntry