Çeliğe göre 5 kat daha hafif ve 3 kat daha dayanıklı olan karbon fiber, bina güçlendirmede ve tarihi eserlerin restorasyonunda tüm dünyada yıllardır yaygın olarak kullanılıyor. Karbon elyaf, diğer adıyla karbon fiber; günümüzde savunma sanayi, kompozit, otomotiv, enerji sektörü, denizcilik, sağlık gibi alanların yanında inşaat sektöründe de hafifliği ve dayanıklılığı kaynaklı tercih edilen bir malzeme. 6 Şubat’ta yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen depremlerle birlikte yoğun olarak gündeme gelen binalarda karbon fiber güçlendirme; karbon elyafın oksitlenme yapmaması, çelikten daha güçlü ama daha hafif olması, yüksek mukavemet sağlaması ve yapı güçlendirmede kullanışlı çözümler sunması nedeniyle dikkat çekti.

SİBUR, KARBON AYAK İZİNİ ORTADAN KALDIRDI SİBUR, KARBON AYAK İZİNİ ORTADAN KALDIRDI

KARBON DOKUMADA YÜKSEK ÜRETİM KAPASİTESİ SPİNTEKS’TEN

Yüksek üretim kapasitesiyle Türkiye’deki karbon dokuma kumaş imalatının en önemli oyuncularından Spinteks, 2010’dan günümüze performansını daima yukarı taşıyarak mühendislik becerilerini yaratıcılığıyla birleştirdi ve halen birçok seçkin sektöre katma değer yaratan ürünleriyle güçlü çözümler sunuyor. Spinteks, yapı güçlendirme ve restorasyon alanındaki talebi karşılamak adına her türlü projeye yönelik özel ve hibrit üretim çözümleriyle; dayanıklı, esnek ve AR-GE’ye dayalı yenilikçi ürün skalasıyla CARBONIER markasıyla inşaat sektörüne hizmet veriyor. Denizli’de faaliyet gösteren Spinteks, üretimini yaptığı teknik kumaşların yanında epoksi bazlı güçlendirme ürünleri ve teknik ankrajlar gibi destek ürünlerini de CARBONIER çatısı altında sunuyor. Bugüne kadar kamu ve özel sektöre ait birçok yapının güçlendirilmesine ve ülkemizdeki başlıca tarihi eserlerin renovasyon projelerine CARBONIER markasıyla destek veren Spinteks, tekstil ve mühendislik alanlarındaki teknik uzmanlığı ile deneyimini üretimden gelen gücüyle birleştirerek geleceğimize ve tarihi mirasımıza sahip çıkıyor.

“30’DAN FAZLA TARİHİ YAPININ GÜÇLENDİRİLMESİNE DESTEK VERDİK”

Divriği Ulu Camii, Yıldız Sarayı, Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü, Haydarpaşa Garı, Galatasaray Üniversitesi, Süleymaniye Camii, Ayasofya Müzesi İdari Binası gibi ülkemizin önemli tarihi yapılarının restorasyon projelerinde yer alan Spinteks, TSE belgeli CARBONIER ürünleri ile sivil binaların güçlendirme çalışmalarına da proje bazlı ürün tedariği sağlıyor. Bugüne kadar 30’dan fazla tarihi yapının güçlendirme ve restorasyon projesinde yer aldıklarını belirten Spinteks Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uslu, “Çelikten 5 kat daha hafif, 3 kat dayanıklı karbon elyaf kumaş ve plakalar; doğru proje, doğru uygulama ve doğru malzeme ile binaların güçlendirilmesinde avantajlı çözümler sunuyor” dedi.

PRATİK, SAĞLAM VE YENİLİKÇİ

Ülkemizin deprem kuşağında olması ve mevcut yapıların ömrünü tamamlaması nedeniyle günümüzde birçok binada ciddi hasarlar karşımıza çıkıyor. Yapısal güçlendirme ile ilgili yöntemler, FRP Sistemi ile güçlendirme, FRCM Sistemi ile güçlendirme ve mantolama güçlendirme olarak, üç ana grupta toplanabilir. FRP ve FRCM sistemleri teknik tekstil donatıları ile yapılan güçlendirme şekilleri olup, mantolama sistemine göre daha yenilikçi ve uygulamada kolaylık sağlıyor.

KARBON ELYAF NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Karbonlaşmış akrilik elyaf, katran ve naylondan elde edilen; kumaş inceliğinde ipliksi bir teknoloji ürünüdür. Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten 3 kat daha dayanıklıdır. Dünyada bilinen en sağlam malzemelerden biridir. İplik yumuşaklığında olan lifler, kolayca istenilen şekle getirilir ve özel reçinesi ile birlikte kompozit halini alır. Karbon fiber donatı tekstilleri depreme karşı bina güçlendirmesi olarak orta-hafif hasarlı yapıların kolon ve kirişlerinin tamiratında, korozyona uğramış hasarlı köprü, viyadük, kolon ve kirişlerin tamiratında, tarihi eserlerin tamiratında kullanılır. Yüksek mukavemeti ve alkali dayanımı sayesinde kullanım alanları okul, hastane gibi binalarla sınırlı kalmayıp ileri mühendislik isteyen stadyum, köprü, tünel ve liman gibi yapıları da kapsar. Spinteks; karbon, bazalt, cam ve hibrit kumaşların yanında kullanıma sunduğu epoksi sistemleri, plakalar ve çeşitli ankrajlar ile de tarihimizi ve geleceğimizi güvence altına alıyor.

DEPREMDE ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ

Spinteks Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uslu, “Geçtiğimiz günlerde Antakya’da deprem sonrası ayakta kalan ve lifli karbon polimerleriyle güçlendirilmiş olan 9 katlı binada can kaybının olmaması karbon fiber güçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı" dedi.
Tuğla dolgu duvarların da yapı içerisinde yük taşıyıcı elemanlar olarak kullanılmalarını sağlaması açısından dikkat çeken karbon fiber güçlendirme yöntemi, binaya yük getirmemesi ve pratik uygulama fırsatı sunması açısından çok konuşulmuştu. “NATO ve TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmada amaç, lifli karbon polimerleri ile yapılan güçlendirmeyle insanları evlerinden çıkarmadan, mümkün olduğu kadar onları yerlerinde tutarak binalarını can güvenliklerini sağlayabilecek bir performans düzeyine çekmekti ve bu başarıldı” diye konuşan Ahmet Uslu, “Ayrıca kompozit kumaşlarla yapılan güçlendirmelerde metrekare kaybı olmuyor. Doğru proje, doğru uygulama ve doğru malzeme ile kompozit kumaşlar binaların güçlendirilmesinde tercih edilebilir bir seçenek olarak değerlendirilmeli” dedi.