Dünyanın sayılı lojistik teknolojilerinden birisi olan Tırport’un kurucusu Akın Arslan’ın tecrübesi ve iş zekası liderliğinde ve Türkiye’de depoculuğun önde gelen uzmanlarından olan Oruç Kaya’nın ortak akıl ve güç birliği ile Mart ayında canlıya geçen dijital akıllı depolama platformu DepOrtak, sahip olduğu teknolojiler ile sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da sektörde farkını ortaya koyacak iddialı çözümlerle ses getiriyor.

DepOrtak’ın son tahminlerine göre Türkiye genelindeki toplam depolama alanının; OSB’leri, toptancıları, fabrikaları, perakendecileri, ithalatçıları ve lojistik firmalarını kapsayacak şekilde incelendiğinde bugün itibarıyla yaklaşık 20-25 milyon m2 civarında olduğu belirtiliyor. İngiltere, Almanya, ABD ve Avrupa genelinde “kişi başı depolama alanı (m2/kişi)” verileri baz alındığında, Türkiye’de bugün itibarıyla 40-60 milyon m2 depolama alanı ve GCCA Global Cold Storage Capacity Raporu referans alındığında 35-40 milyon m3 “sıcaklık kontrollü” depolama alanı olması gerekiyor. Nüfusun gelişimiyle paralel olarak Türkiye geneli için her yıl 500.000 m2 ve 1.000.000 m2 ve İstanbul için her yıl 105.000 m2 - 400.000 m2 depolama alanının eklenmesi gerekiyor. 

Bu veriler ışığında eğer acil olarak planlı ve kurumsal tedbirler alınmaz ise Türkiye’yi ciddi bir depo darboğazı beklediği gerçeğiyle karşılaşılıyor. Hızla artan ve globalleşen e-ticaret, uzaktan konsolide ve yakında depolama alanı ihtiyacını artırıyor. Göçmenlerle birlikte yaklaşık 95 milyonu aşkın insanın yaşadığı Türkiye’de, kayıt altındaki depolama alanı 20 milyon metrekareyi (m2) dahi bulmuyor. Bunun da 12 milyon metrekaresi Kocaeli-İstanbul-Çatalca hattında yer alıyor. Türkiye’de kişi başına 0,5 metrekare depolama alanı düşmüyor olmasının ise gelecek 5 yıl içinde, 25 milyon metrekare ilave depolama alanına ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.

"TÜRKİYE, AVRUPA’NIN TEDARİK ZİNCİRİ ÜLKESİ OLMAK İÇİN EN DOĞRU ÜLKE"

Pandemi döneminde ve sonrasında yaşanan tedarik zinciri sorunlarının, tedarik için sıklet merkezinin tüketime daha yakın olması gerektiğini ortaya koyduğunun altını çizen DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya, Türkiye'nin özellikle Avrupa’nın tedarik zinciri ülkesi olmak için en doğru ülke olduğunu, bu durum gerçekleştiğinde depolama alanı ihtiyacının Türkiye’de çok daha fazla olacağını söylüyor. "Türkiye, Avrupa için bir yakında üretim (NearShore) ülkesi konumundadır." diyen Kaya, depolama alanı ihtiyacını artıracak bir diğer unsurun ise e-ticaretin, beklenenden daha hızlı gelişmesi ve büyümesi olduğunu belirtiyor. Artan e-ticaret hacmiyle birlikte hem kullanıcı sayısının, hem de e-ticaret üzerinden satış yapan firma/işletme sayısının artmakta olduğunu dile getiren Kaya, "Örneğin, e-Ticaret Bilgi Platformu verilerine göre; 2019 yılında 136 Milyar TL olan e-ticaret hacmi, 1,3 Milyar adet olan sipariş sayısı ve 68.457 adet olan işletme sayısı, 2022 yılında 800 Milyar TL hacme, 4,8 milyar adet siparişe, 548.688 işletmeye çıkmıştır. Siparişlerde dönen ürünlerin yaklaşık %50’si depolama alanı ihtiyacı olan ürünlerden oluşmaktadır. Evlere/ofislere her gün milyonlarca kargo teslim edilir hale gelmiştir.” değerlendirmesinde bulunuyor.

E-TİCARET, ARTIK TÜKETİCİYE YAKIN OLMAK VE KISA ZAMANDA TESLİMAT İÇİN ÇÖZÜMLER ARIYOR

E-Ticaret sektörünün %90’ının lojistik ve özellikle depolarda yapılan “fulfillment” işlemleri olduğunu aktaran Oruç Kaya, e-ticaretin artık tüketiciye çok daha yakın olmak ve çok daha kısa sürede teslimat yapmak için çözümler aradığını ve müşterilerin de kısa sürede teslimat isteğinin giderek güçlendiğini söyledi. Mevcut lojistik yapılanma ile 2 saatte teslimatın yeterli organize depo olmaması ve depolama alanı ihtiyacının hızla artması nedeniyle gerçekleştirilemediğini dile getiren Kaya, günümüzde klasik depoların konvansiyonel kontrat yönetimiyle %85-90 seviyelerinde doluluğa ulaştıklarında aslında gizli “tam dolu” statüsüne geçtiklerini söyleyerek, taleplerin gerçek-zamanlı, konum-tabanlı yönetilebilir ve yönlendirilebilir olmasıyla bu boşluk alanlardan yüzbinlerce metrekare ilave depolama alanı yaratılabileceğini söyledi.

GLOBELİNK ÜNİMAR TUZLA’DA YENİ DEPOSUNU AÇTI GLOBELİNK ÜNİMAR TUZLA’DA YENİ DEPOSUNU AÇTI