Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte, endüstride kademeli olarak normalleşme süreci başladı. Uzaktan çalışma yavaş yavaş yerini ofisten çalışmaya bıraksa da dijitalleşmenin önemi daha da ortaya çıktı. Görünen o ki, uzmanların da dediği gibi pandemi, dijitalleşme yatırımlarını öne çekecek ve artıracak. Ayrıca pandemi döneminde intralojistik süreçlerinin de otomatize edilmesinin önemi görüldü. Bu dönemde süreçlerini devam ettirmek zorunda kalan tesis yöneticileri ve karar vericiler, mobil robotların ve AGV’lerin avantajlarını gördü.

***

Geride kalan zor dönemde birçok sektörün yavaşlamasına ya da tamamen durmasına karşın, gıda ve içecek sektörü duraksamadan faaliyetlerine ve yatırımlarına devam etti. Sektördeki depolarda da hareketlilik söz konusuydu. Kısaca rakamlara göz atacak olursak, TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre sektörde ihracat, 2020 yılının ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 oranında artarken, ithalat ise yüzde 20,6 oranında artış gösterdi. Yılın ilk 4 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 6,79 milyar dolar ihracat, 5,22 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.

***

ST Depolama Çözümleri dergimizin Temmuz sayısında “Gıda ve İçecek Depoları”nı mercek altına aldık. Kapak konumuz kapsamında, tavukçuluk sektörünün öncü firmalarından Gedik Piliç’in depo ve üretim sahasını Gedik Piliç Yönetim Kurulu Üyesi Yağız Gedik anlattı. Gedik, 7 adet paletleme robotundan oluşan yatırımlarının bir sonraki aşamasında paletlerin depolara mobil robotlar veya AGV’ler aracılığıyla ulaştırılması, sevkiyat bölümlerinde de sevkiyatın aynı yöntemle gerçekleştirilmesi gibi planlarının bulunduğu bilgisini verdi.

Fabrikalarında iki adet sıfır derece depoları ve bir adet sevkiyat alanlarının olduğunu ifade eden Gedik, sıfır derece depolarının günlük stoklarla çalıştığını, taze ve kesildiğinde belli bir raf ömrü olan tavukların hızla siparişlerinin hazırlanarak sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu ay Depo Ürün ve Sistemleri sayfalarımızda yer alan konular ise; Fabrika İçi Trafik ve Robotik, Depoda Emniyet, Bakım ve Servis Hizmetleri, Endüstriyel Yazılım, Konveyör ve Taşıma Sistemleri, Depo Ürün ve Sistemleri ve Sensör - Transmitter.