FOTO: ÜMİT YAĞMUR

RÖPORTAJ: MERVE KAYA

Yağmur İskele Sistemleri ortakları, 1997 yılından itibaren edinmiş olduğu tecrübelerini 2007 yılında YAĞMUR İSKELE SİSTEMLERİ çatısı altında birleştirmiştir. 4 ayrı lokasyonda 15.000 m2’si kapalı, 11.000 m2’si açık alan olmak üzere toplam 26.000 m2 alanda faaliyetini sürdürmektedir.  Firmamız kurulduğu günden itibaren, kaliteli hizmet ve ürün ilkesinden taviz vermemiştir. Müşterileriyle satış ile bitmeyen bir dostluk geliştirmek ve dostluğu satış sonrasında teknik danışmanlık ile devam ettirmeyi hedeflemiştir. Son derece dengeli ve sağlıklı yapı içerisinde hızla büyüyen, güvenilir hizmeti ile ön plana çıkan Yağmur İskele Sistemleri hem yurtiçi hem de yurtdışından almış olduğu sertifikalar ile kalite politikasını da perçinlemiştir. Yıllık 30.000 ton iskele üretim kapasitesi ile sektördeki en büyük oyuncu konumundadır.

Ürünleri

·        Güvenlikli İskele Sistemleri

·        Flanşlı İskele Sistemi

·        Kenar Koruma Sistemi

·        Mobil İskele Sistemi

Yağmur İskele Sistemleri kurucularından Ümit Yağmur, 1997 yılından beridir bu sektörde çalışıyor. 50 ülkeye ihracat yapan firmanın yaklaşık 200 çalışanı bulunuyor. Her geçen gün yatırımlarını artırarak devam eden Yağmur İskele Sistemleri, Elli dönümlük bir arsanın inşaat sürecine 2025 yılında başlayacak. İspanya’dan AENOR sertifikasına sahip olduklarını, yılsonuna kadar da Fransa’dan NF sertifikasını alacaklarını söyleyen Ümit Yağmur “Müşterilerin her geçen gün bilinçlendiğini söyledi. Hem yurtiçi hem de yurtdışından sertifikaya sahip üreticilerle çalışmak isteyen müşteriler için hızlı teslimatın çok önemli olduğunu ve kendilerinin bu konuda çok iyi olduklarını” söyledi.

Kalite konusunda da müşterilerin bilinçli olduğunu ve sektörde lider firmaları tercih ettiğini ifade eden Yağmur, konuşmasına şöyle devam etti: “Açıkçası bu durum bizim hoşumuza gidiyor ve artık daha kolay çalışabiliyoruz. Müşteriler fiyat odaklıdan ziyade gününde teslimat ve ürün kalitesi arıyor. Bu, sektörde bizim ayrıştığımız nokta. İşlerimiz o yüzden oldukça iyiye gidiyor.”

Peki, ihracat ve ithalat konusunda ne durumdasınız?

Biz ithalata karşıyız, ithalatın önüne geçmek için ithal olan malzemeleri biz burada kendimiz üretmeye çalışıyoruz. Mesela dövme kelepçe normalde Çin'den ve özellikle Hindistan'dan çok gelen bir ürün ve burada üretmek çok maliyetli ama biz ona rağmen üretiyoruz. Türkiye’de kelepçeyi üreten ve sertifikaya sahip tek firmayız. Daha pahalıya mal etmemize rağmen bunu tercih ediyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısını ve ihracat yaptığımız ülkelerdeki pazar payımızı da yükseltmeye çalışıyoruz. Hem iç piyasada hem de dış piyasadaki pazar payımız sürekli artmaktadır.

 

Mantolamanın 5 Püf Noktası Mantolamanın 5 Püf Noktası

Türkiye ekonomisine katkınız nedir?

Türkiye ekonomisi için gücümüz nispetinde elimizden geleni yapıyoruz. Bunu sadece bizim değil, her sektörde çalışan arkadaşların düşünmesi gerekiyor. Şu an eleman bulma konusu kangrene döndü ve gerçekten eleman maliyetleri çok yüksek. Neredeyse Avrupa'daki maaşlara yaklaştı ama yine de adam bulamıyor ve elinizde tutamıyorsunuz. Ayrıca buradaki arsa maliyetleri çok yüksek. Avrupa'daki arsa maliyetleri çok daha ucuz. Yani biz artık Avrupa'yla rekabet etmekte zorlanır vaziyete geldik. Çin, Hindistan, Mısır ile rekabet etmemiz zaten imkânsız. Türk ekonomisine katkı sağlamak için çok çalışıyoruz ama biraz da yorulduk.

 

Sektör şu konuda gelişmeli dediğiniz nokta nedir peki?

Sektörde çok fazla firma var. Arkadaşlarla beraber bir araya geliyor ve görüşmeler yapıyoruz. Kalitemizi ve uluslararası pazardaki payımızı nasıl arttırabiliriz? Konusunu konuşuyoruz. İskele Kalıp ve Sanayiciler Derneği olarak önümüzdeki süreçlerde belediyeler bazında ve Çalışma Bakanlığı nezdinde çalışmalarımız ve ziyaretlerimiz olacak. Denetimle ilgili çok fazla eksik var. Denetim olmadığı için de siz ne kadar belgeye sahip ürün üretseniz de müşteri kullanmadıktan sonra bunun bir anlamı olmuyor. Merdiven altı diye tabir edilen belgeli olmayan pek çok firmalarımız var. Bunlar da piyasaya zarar veriyor ve gelişmemize engel oluyor. Dolayısıyla denetimi artırmak gerekiyor. Denetim olmadıktan sonra bu sektörün çok fazla gelişme şansı yok. Onun dışında bizler yurt dışından müşterilerimizi buraya davet edeceğiz, bizler gidip oralarda fuarlar düzenleyeceğiz. Dünyadaki pastadan ne kadar pay alabiliriz? Bunlarla alakalı görüşmelere ve çalışmalarımıza başladık. Arkadaşlarla birlikte önümüzde çok yoğun bir süreç bizi bekliyor.

 

Son olarak projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Adana’daki bir projemizin anlaşmasını geçtiğimiz günlerde yaptık. Flanşlı İskele ürünlerimizle bu projede yer alacağız. Oldukça fazla Pipe-rack iskelesi ile sahada olacağız. Onun dışında geçen ay Galata Kulesi'nin restorasyonuna iskele sistemimizi verdik, çok zor bir projeydi. Orada Flanşlı İskele sistemlerimizle çözüm sunduk ve bizim için en güzel projelerden biri bu projeydi.

Editör: Merve Kaya